PLENKOVIĆ: “NIŠTA NIJE PALO S NEBA, ni Schengen ni euro ni rast BDP-a, ni rekordna sezona”

07.12.2022. 21:14:00

U izuzetno dobrom raspoloženju premijer Andrej Plenković s većinom članova svoje Vlade održao je sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, što čini dva puta godišnje od kada je prije sedam godina uveo tu korisnu praksu.

To radi, kako reče, “radi usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom i njezina ravnomjernog regionalnog razvoja”.

Sastanak je održan u Podstrani u hotelu “Le Méridien Lav”, a novinarima je bilo dozvoljeno praćenje cijelog sastanka, na kojem su ministri zdravstva Vili Beroš i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs imali po deset minuta da prisutnima prezentiraju nove reforme u ta dva sustava. Predstavljena je financijska perspektiva za razdoblje od 2021. do 2027. godine te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Po završetku sastanka premijer Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su 62 ugovora vrijedna 50 milijuna kuna iz programa “Zaželi” koji se nalazi u trećoj fazi svog “života”.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban pohvalio je Vladu koja je svojim mjerama sačuvala 75 tisuća radnih mjesta i bez tih mjera – kako reče – ne bi bilo ni uspješne turističke sezone.

– Uz pomoć Vlade izgrađene su mnoge luke na dalmatinskim otocima, a pomogla je i s pet milijardi kuna u izgradnji šest aglomeracijskih sustava, ali bi ih zamolio da malo ubrzaju kurs u izgradnji prometne infrastrukture na području naše županije – kazao je ​župan Boban, a to je isto zamolio i načelnik općine Podstrana Mijo Dropuljić, pohvalivši se porastom stanovništva od 15 posto u njegovoj općini, što je i logično s obzirom na to da se 15 posto proračunskih sredstava ulaže u mjere demografske i socijalne politike.

Nešto kritičniji, u kratkom istupu, bio je dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević koji je na ovom sastanku mijenjao gradonačelnika Ivicu Puljka, kako je pojasnio, “Puljak je imao već dogovoreno putovanje”. Doznajemo poslije da je otišao u Izrael.

Ivošević je rekao da su problemi koje imaju “najveći u državi”. “To kaže službena statistika, to nisu moje slobodne procjene”, dodao je.

Naglasio je također da ta aglomeracija ima prirast stanovništva, što je rijetka pojava u Hrvatskoj.

”Mislim da bi to trebalo vrednovati i uzeti u obzir prilikom dodjele sredstava. Trenutna raspodjela, koja do danas nama nije najlogičnija, ne zadovoljava potrebe urbane aglomeracije”, poručio je Ivošević.

STRATEŠKI PLANOVI

Plenković je cijelo vrijeme bio izuzetno raspoložen jer će u četvrtak nakon sastanka Vijeća ministara unutarnjih poslova Hrvatska biti primljena u Schengenski prostor, što će omogućiti brži i nesmetaniji protok ljudi, a samim tim i porast turističkih rezultata. I uvođenje eura, kao i Schengen, smatra dugoročnim i strateškim podvigom Vlade jer je za Schengen bila potrebna desetogodišnja aktivnost, a za euro pet godina, i “to nam ništa nje došlo s neba”, naglasio je više puta premijer.

– Već sada je ova turistička sezona bolja od one najbolje iz 2019. godine, a 37 posto je bolja od one lanjske. Imamo ove godine 24 posto više noćenja nego lani, a jedina smo zemlja EU-a, ako ne računate makro zemlje, koja ima pet puta više turista nego stanovnika u jednoj godini.

Raste nam i društveni bruto proizvod, zapravo naš i ciparski imaju najveći rast, a toga ne bi bilo bez dugogodišnjih strateških planova i poteza ove vlade koji sada dolaze na naplatu, pa je tako podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku sa 61 posto prosjeka na 70 posto. Sve je to, kaže, u skladu s našom nacionalnom razvojnom strategijom.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot/Andrej Plenković

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.