PLENKOVIĆ O PRIJETNJAMA: Šeks se šalio, on je veliki šaljivđija. O JELENIĆU: “Smijenit ću ga” O MILANOVIĆU: Nema iskrica

19.02.2020. 17:22:00

Uoči Predsjedništva HDZ-a u srijedu u središnjici stranke, premijer Andrej Plenković komentirao je aferu s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem nakon što je priznao da je mason.

– Stav Vlade je da je najprimjerenije da glavni državni odvjetnik sam podnese ostavku, rekao je premijer, prenosi N1.

– Ako on to ne napravi, Vlada će tu odluku donijeti sutra ujutro na sjednici, dodao je Plenković.

Premijer je kazao da u postupku Jelenićeva imenovanja koje je bilo prije dvije godine informaciju o tome da je mason nije čuo od njega, kao niti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

– Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo tu informaciju tretirali na odgovarajući način. Ovako je ono postalo nepoznato, sada se vratilo na dnevni red kroz predmet kojim se bavio glavni državni odvjetnik što je u ovom trenutku utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo dovedena u pitanje njegova nepristranost i neovisnost, što mu otežava rad – kazao je premijer.

Ustvrdio je i da u formalnom smislu u tome što je Jelenić mason nema ničeg nezakonitog.

Na pitanje novinara da se njegova izjava razlikuje od izjave ministra Bošnjakovića prema kojoj Jelenić ne bi bio imenovan na funkciju glavnog državnog odvjetnika da se znalo da je on mason, premijer je kazao da tu informaciju u trenutku Jelenićeva imenovanja nisu znali.

– S obzirom na brojne okolnosti i iskustvo koje imamo, postoji rečenica koju pitam ljude prije nego dođu u situaciju kada budu kandidirani ili bude javno obznanjeno da idu na visoku dužnost i ona glasi: ima li nešto u vezi vas što vi znate a ja ne znam, a bilo bi dobro radi vas, mene i  javnosti da to znam? – objasni je premijer.

Na pitanje je li netko zakazao u provjeri, premijer je kazao da SOA provjerava ljude koji su na dužnosti glavnog državnog odvjetnika te da nitko osim Jelenića nije mogao imati informaciju da je on mason.

Novinari su pitali premijera ima li ova afera s masonima veze s unutarstranačkim izborima s obzirom na to da je njegov protukandidat Miro Kovač kazao da mu je u utorak na obljetnici HDZ-a na Trešnjevci Vladimir Šeks poručio da će trebati odvjetnika nakon unutarstranačkih izbora, premijer je kazao da će pitati Šeksa o čemu se radilo.

– Znam da je Šeks veliki šaljivdžija. Baš da Šeks prijeti Kovaču… – kazao je premijer.

Plenković je kazao i da se jutros čuo s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

– Razgovarali smo jutros o nekoliko tema. Jedna od njih bila je imenovanje načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske. Vlada će sutra predložiti gospodina Hranja i novi predsjednik je suglasan s tim. Razgovarali smo o mirovnoj misiji i našem sudjelovanju u Afganistanu, dogovorili smo da idući kontingent vojske ide u Afganistan. Prema nadležnostima i propisima tu odluku potpisuje predsjednik i kako smo se dogovorili to će potpisati, a nakon toga ćemo razgovarati o daljnjoj prisutnosti Hrvatskoj vojske u toj misiji – kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na objave nakon što je s Pantovčaka, nakon Milanovićeve inauguracije, otišao bez komentara te Milanovićevu izjavu da je između njih bilo iskri.

– Ja ne znam na što mislite. Iz ovoga što govorite ne znate ni na koji se razgovor i odnos referirao. Iskrica nije bilo jučer ni danas. Čestitao sam mu. Za razliku od činjenice da Milanović 2016. nakon poraza na parlamentarnim izborima nije čestitao meni. To nije predmet analize. Vodite računa o tome, pogledajte cjelinu, niti jučer niti danas iskrica nije bilo – kazao je premijer.

Izvor: Priznajem.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.