Plenković o ublažavanju cijena goriva: "U ponedjeljak donosimo odluku"

03.06.2022. 13:23:00

SJEDNICA VLADE

Premijer Plenković najavio je pomoć Zagorju u saniranju štete uslijed tuče. Vlada će u ponedjeljak donijeti odluku o ublažavanju cijena goriva.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se govoru na sjednici Vlade osvrnuo na političke aktualnosti. Izrazio je solidarnost sa sugrađanima u Zagorju zbog jučerašnjeg nevremena i tuče. "Ministrica je danas posjetila pogođena područja. Učinit ćemo sve kako bi sanirali posljedice nepogode, posebice u poljoprivredi", izjavio je Plenković.

"Uništeni su nasadi, oprema, gospodarske zgrade. Pripremit ćemo natječaj, gdje će se svi moći javiti koji imaju oštećenja. Izražavamo žaljenje. Ovakve ekstremne prilike su posljedice globalnih klimatskih promjena", kazao je. 

Osvrnuo se i na Dan državnosti.

"Iza nas je Dan državnosti kojeg smo obilježili koncertom u HNK-u. Dan uoči tog praznika obilježili smo obljetnicu priznanja Hrvatska. MVEP je održao jedan skup u subotu. Mislim da je važno da hrvatska mladež bude svjesna svih važnih datuma. Važno je da taj dan njegujemo i izražavamo značaj prema tih datumima", rekao je Plenković.

Osvrnuo se na zeleno svjetlo koje je Hrvatska dobila za ulazak u eurozonu. 

"Pridružujemo se onim članicama koje su najotpornije, koje imaju najsnažnije gospodarstvo, a našim kompanijama i građanjima ponudit ćemo povoljnije uvjete kreditiranja, poslovanja. Ovo će imati utjecaj i na krediti rejting. Sasvim je zrelo vrijeme da se to dogodi. Provest ćemo najkraći period u čekaoni, ako sve sve dogodi po planu s uvođenjem eura i to je jako dobro i poticajno", izjavio je. 

Osvrnuo se i na šesti paket sankcija Rusiji: "Ovaj paket je uključio i zabranu uvoza nafte, osim nekih iznimaka. Sve to stupa na snagu s 1. siječnja, a za Hrvatsku se otvara mogućnost zbog LNG terminala na Krku, na mogućnost dodatnih povećanja kapaciteta. Tako bi Hrvatska poslatala energetski HUB....dakle dolazimo u poziciju da kapitaliziramo svoj geostrateški položaj. Ista stvar je i s naftom, zbog Omišlja...", napomenuo je. 

Vlada će u ponedjeljak donijeti odluku o ublažavanju cijena goriva.

"U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Vlade i donijet ćemo određene odluke koje će ublažiti rast cijena naftnih derivata, o tome više u ponedjeljak. Resorna ministarstva sada provode potrebne analize", najavio je premijer. 

Na dnevnom redu sjednice Vlade su i informacije o aktualnom stanju vezanom za potres, te nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravosudnoj akademiji. 

Na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, te Financijsko izvješće Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško za 2021. godinu.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:snimka zaslona/sjednica vlade

Izvorni autor: M.T./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.