Plenković obznanio: Boris Milošević bit će u Kninu na proslavi Oluje, Tomo Medved ide u Grubore

30.07.2020. 19:38:00

Premijer Andrej Plenković otkrio je nakon sastanka s predstavnicima Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da će potpredsjednik Vlade Boris Milošević sudjelovati u proslavi Oluje 5. kolovoza u Kninu. 'Mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti. Sigurno će to biti doprinos u odnosima između Hrvatske i Srbije i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas', rekao je Plenković

Plenković je u razgovoru za RTL Danas rekao i da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obilježavanju zločina u Gruborima 24. ili 25. kolovoza, s tim da će se datum naknadno odrediti. Na taj način poslat će se snažna poruka Vlade o tome da se moraju poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta, rekao je Plenković.

Premijer je dodao da je njegova Vlada okrenuta prema budućnosti.

Kometirajući posljednje istupe predsjednika Zorana Milanovića, kazao je da je pretražio cijelu vladu i nitko nije našao jazavce u Banskim dvorima.

'Provjeravali smo i je li netko završio školu Yutela. Bili smo i u kadrovskoj službi, nema tragova', rekao je Plenković, kojemu se čini predsjednika netko od njegovih suradnika dovodi u zabludu.

'Siguran sam da on sam od sebe ne bi nikad takvo nešto kazao', rekao je Plenković.

Dodao je da Milanović učestalo spominje članove obitelji dužnosnika.

'Ja sam premijer, on je predsjednik Republike. Osobnog nema baš ničega. Moramo raditi ključnu distinkciju u izričajima i nećemo prihvatiti da je to nekakva igra u pješčaniku. Nema izjednačavanja', rekao je Plenković.

 

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Screenshot / Autor: RTL

Po pitanju Stožera civilne zaštite, ponovio je da je priča o zakonitosti i ustavnosti riješena kroz dva zakona.

'Neki ljudi imaju drukčiji stav i artikulirali su ga kroz podneske Ustavnom sudu. Odgovorili smo na niz pritužbi, predmeti su pred Ustavnim sudom i on će se očitovati. Drugo, Vlada nema vremena biti Stožer civilne zaštite. On zato i postoji, riječ je o dnevnom, operativnom donošenju odluka. Vlada se ne može baviti tom temom od dana do dana, a kamoli Sabor', kazao je Plenković.

Maja Grba Bujević bit će saborska zastupnica, neće više biti članica Stožera, otkrio je premijer.

Govoreći o nošenju maski, rekao je da bi se gospođa zastupnica (Vidović Krišto) trebala ponašati odgovorno. 'Nisam primijetio da itko drugi ima takve eskapade', rekao je Plenković.

Upitan za dvostruke kriterije po pitanju samoizolacije zastupnika Hrebaka, rekao je da se on u nekoliko navrata testirao i niti je pozitivan, niti je zaražen.

'To nisu bila dvostruka mjerila jer je imao preporuku', rekao je Plenković, dodajući da je dugo trajalo donošenje preporuke na lokalnoj razini.

Po pitanju reforme lokalne uprave i samouprave, rekao je da će nakon toga sigurno biti oko 600 dužnosnika manje.

Izvor: tportal.hr/Foto:RTL

Izvorni autor: S. S.

Autor: