Plenković stigao u Kijev, susrest će se sa Zelenskim!

31.03.2023. 11:18:00

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u petak ujutro u Kijev gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskijem, predsjednikom vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, priopćeno je iz vlade, prenosi Priznajem.hr.

Uz njega u izaslanstvu su i potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Kako je priopćeno, Plenković će – zajedno sa Zelenskijem, moldovskom predsjednicom Maiom Sandu, slovačkim premijerom Eduardom Hegerom i slovenskim premijerom Robertom Golobom – sudjelovati u Kijevu na sastanku na vrhu ”Buča –  odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini”, u povodu godišnjice oslobođenja Buče.

Potom će se održati i zajednička konferencija za medije.

Ujedno će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniteljima. Plenković će također položiti vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu, priopćeno je iz vlade.

Ovo je drugi posjet Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. veljače 2022. U svibnju prošle godine Plenković se u Kijevu sastao s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču  gdje je osobno svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ljudi.

Kako je priopćeno, hrvatska vlada je konzistentna i jasna u snažnoj potpori Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za europski put Ukrajine, njezinu neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost te reintegraciju okupiranih područja.

“Solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatom i zbrinjavanjem ukrajinskih izbjeglica. Od samog početka ruske agresije, Hrvatska je uključena u aktivnosti vezane za osiguranje odgovornosti za počinjene zločine u Ukrajini, a što je i tema sastanka na vrhu u Kijevu”, priopćeno je.

Uz podršku aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda, razmjenu iskustava s ukrajinskim tužiteljima te sudjelovanje u grupi zemalja koje razmatraju uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina agresije, Hrvatska naglašava i važnost pravovremenog prikupljanja dokaza za buduće kaznene procese, navodi se.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/Vlada RH

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.