Počinje saslušanje 63 kandidata za Ustavni sud: Novi ustavni suci bit će izabrani do prosinca

17.10.2024. 09:42:00

Za izbor ustavnog suca potrebno je ispuniti nekoliko ključnih uvjeta: kandidat mora biti hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci, te se istaknuti znanstvenim, stručnim radom ili javnim djelovanjem. Također, doktor pravnih znanosti može se kandidirati ako uz ostale uvjete ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav počinje u 9:30 sati, a na dnevnom redu su saslušanja 63 pravovaljana kandidata za Ustavni sud, koja će se održavati od 17. do 25. listopada.

Postupak izbora ustavnih sudaca:

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav utvrdio je prošlog tjedna da su od 66 prijava pristigle za poziciju ustavnih sudaca, tri kandidature eliminirane, dok je 63 kandidata ispunilo sve uvjete za javno saslušanje. Kandidatura Vladimira Šplajta je odbačena zbog nedostatka radnog staža, dok su se dva kandidata povukla iz natjecanja.

Saslušanja će se odvijati svakodnevno do 25. listopada, s ciljem da se svakog dana predstavi desetak kandidata prema redoslijedu prijave.

Kako se biraju ustavni suci:

Ustavne suce bira Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Postupak kandidiranja i predlaganja vodi saborski odbor, koji raspisuje javni poziv, prikuplja prijave i provodi razgovore s kandidatima. Nakon toga, na plenarnoj sjednici Sabora zastupnici glasaju o svakom kandidatu pojedinačno, a za izbor je potrebna podrška 101 zastupnika. Ovaj proces zahtijeva dogovor između vladajućih i oporbe, jer samo zajedničkim konsenzusom mogu izabrati ustavne suce do kraja studenoga.

Predsjednik Odbora, Ivan Malenica (HDZ), uvjeren je da će dogovor biti postignut u predviđenom roku te ističe važnost Ustavnog suda, koji nadzire ustavnost zakona i štiti ustavna prava građana.

Kandidati i aktualni suci:

Mandati su istekli sucima Andreju Abramoviću, Ingrid Antičević Marinović, Snježani Bagić, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Lovorki Kušan, Josipu Leki, Davorinu Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću. Šestorica dosadašnjih sudaca, među kojima su Abramović, Brkić, Jelušić, Kušan, Mlinarić i Šumanović, kandidirali su se za novi mandat.

Među kandidatima su i suci s drugih sudova, kao što je bivši predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, te bivši HDZ-ov zastupnik i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Među prijavljenima su i bivša pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te brojni profesori sa zagrebačkog, riječkog i osječkog Pravnog fakulteta.

Izvor: Večernji.hr

Izvor: Večernji list/Foto:video screenshot/YouTube/Saborska TV - odbori

Izvorni autor: PDN/Večernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.