Pogledajte petljanje HDZ-ovog kandidata o homoseksualnoj povorci i Hodu za život

12.03.2021. 14:32:00

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović gostovao je u Pressingu N1 televizije. Filipović je govorio o kritikama protukandidata da je on HDZ-ov alibi-kandidat te kazao da nije tako i da je stranka vodila razgovor s više kandidata, a s njime prvi puta u rujnu 2020. godine. Kazao je da je prihvaćanje kandidature bio logičan smjer.

U nekoliko navrata izbjegao je odgovor na konkretna svjetonazorska pitanja, prebacujući sve odluke na gradske sektore – kao da gradonačelnik ne treba imati svoje stajalište i prema organizaciji i podršci pojedinih priredbi, prema njihovom financiranju…

“Ne kandidiram se za premijera, već gradonačelnika”, ustvrdio je na pitanje o stanju Sveučilišta. Nije se izjasnio ni po pitanju podrške Hodu za život i homoseksualnoj povorci.

U skladu s politikom Andreja Plenkovića i HDZ-a pod njegovim vodstvom, Filipović izbjegava zauzeti stajalište koje bi se moglo protumačiti kao demokršćansko. Podsjetimo i kako je HDZ član grupacije navodno desnih i demokršćanskih stranaka u Europskom parlamentu Europskih pučana (EPP) a hrvatski premijer jedan je od prvih predsjednika neke stranke Europskih pučana koji je napao Orbana zbog kritika na račun Sorosa i Junckera. Za razliku od Mađara, koji poštuju europsku kršćansku tradiciju i suverenitet naroda, Plenkovićev “demokršćanski” HDZ približio se onima koji se zalažu za ekstremno lijeve politike, poput multikulturalizma, LGBT aktivizma i uvođenja rodne ideologije pod krinkom zaštite ljudskih prava.

O podršci Hodu za život: “Odlučivat će nadležne službe”

Obzirom na to da Grad Zagreb financira mnoge manifestacije, između ostaloga i LGBT ‘Povorku ponosa’, Filipović nije želio izreći svoj stav o navedenom pitanju.

“Za razliku od pokojnog gradonačelnika, svim gradskim službama, pročelnicima, dat ću da donose odluke iz svojih resora. Pod čijim to resorom bude, ta osoba će odlučiti hoće li podržati.”, naveo je FIlipović te ponovno izbjegao odgovor na pitanje podržava li osobno LGBT aktivizam i hoće li sudjelovati.

“To je u resorima pročelnika. To nema nikakve veze s gradonačelnicima. Sve manjine poštujem, no ovdje sam da pričam o projektima, a ne situacijama koje nemaju veze direktno s kvalitetom života građana.”Jednako tako je i konstatirao na pitanje voditelja o podršci zaštiti nerođene djece i Hodu za život. “U svim manifestacijama koje trebaju dobiti podršku Grada Zagreba odlučivat će nadležne službe.”, ponovio je HDZ-ov kandidat Filipović.

O izborima

“Sve ozbiljnije stranke vode razgovore s više kandidata. Ako sam 4 godine bio u skupštini itekako sam upoznat sa svim problemima s kojima se bore naši građani”, rekao je.

Na pitanje je li HDZ ipak prekasno istaknuo vlastitog kandidata, Filipović Kaže:

“Mislim da je to sasvim dovoljno vremena jer nekome i četiri godine kampanje ne znači ništa za konačan rezultat”.

Dodao je i da će ga neki nazivati alibi kandidatom i kada postane gradonačelnik.

Suradnja s Bandićem

HDZ-ovu suradnju s Bandićem odbio je nazvati koalicijom, kaže da su s njime imali projektnu suradnju te je nabrojao nekoliko situacija kada mu je HDZ u Zagrebu rekao ne.

Imali smo situaciju kad su htjeli napraviti kompostanu u Brezovici, bilo je strašnih pritisaka na nas da će se razvrgnuti suradnju na nacionalnoj razini. Imali smo situaciju izvještajem o izvršenju proračuna kada smo na moju inicijativu rekli ne i sjetit ćete se da je tada pokojni gradonačelnik mene osobno napao. Imali ste situaciju kada su htjeli prodati Apis na javnom natječaju. Znači privatnici su mogli kupiti gradski udio i doći u posjed povjerljivih informacija”, nabrojao je.

Rekao je i kako je on kao zastupnik u Skupštini mogao samo doći na govornicu i reći što nije dobro.

“Čim netko izvadi lopatu da se nešto gradi, Tomašević vadi transparent”

Komentirao je i Tomaševića i rekao da svim opcijama od centra na desno treba biti cilj da aktivistička ljevica ne dođe na vlast.

“Po čemu je Tomašević bio veći kritičar? Imao je situacije gdje je on osobno napadao

ad hominem, a nije nudio rješenja. Tomislav Tomašević i oporba nisu ulagali nijedan amandman na proračun. Imaju rušiteljski kompleks zajedno s Tomaševićem. Čim netko izvadi lopatu da se gradi nešto u gradu Tomašević vadi transparent”, rekao je.

Upravljačko iskustvo

Na pitanje kakvog upravljačkog iskustva ima, Filipović je podsjetio na svoju u logu u Hrvatskim šumama. “Posljednje četiri godine sam u Nadzornom odboru Hrvatskih šuma. Ja sam na to razdoblje ponosan i to je jedno ozbiljno upravljačko iskustvo koje sam stekao”, rekao je.

O anketama pred lokalne izbor kaže da je HDZ anketu provodio dok je Milan Bandić još bio živ. “Međutim nakon toga smo imali niz situacija koje upućuju na paniku u redovima mojih protukandidata. Imali smo lažnu naslovnicu Večernjeg, zatim je u eter puštena lažna anketa, nakon toga je puštena lažna vijest da se mene mijenja kao kandidata”, rekao je.

Dodao je i kako ulazi u drugi krug u kojem će pobijediti Tomislava Tomaševića.

Za Miroslava Škoru rekao je: “Kad je vrhunac kreativnosti da vas netko nazove Trnoružicom nakon što je to danima smišljao onda se to ne treba ni previše komentirati. Škoro nije prijetnja ni meni niti nekom drugom. Mjesecima je skupljao hrabrost, a na predstavljanju kandidature je čitao s papira. Znamo kako se dobivaju

kućice, a imao je i najskuplji parking u Zagrebu. On nikom nije prijetnja”.

“Nitko ne kaže da Imunološki zavod neće funkcionirati”

U nastavku je odgovarao na pitanja o tvornici cjepiva, čiju gradnju je najavio prije nekoliko dana.

“Nakon što je naša IT industrija došla na svjetsku razinu, prilika je da se naša farmaceutska industrija razvije. Imamo znanje i iskustvo i moramo napraviti tvornicu cjepiva protiv Covida na bazi mRNA tehnologije”, kazao je Filipović i dodao da priča s Imunološkim nije gotova. Zagreb treba biti centar izvrsnosti i lokomotiva Hrvatske. Imamo problem s covidom i taj problem moramo riješiti”, kazao je.

Nakon što ga je voditelj podsjetio i na imunološki zavod, Filipović je rekao: “Nitko ne govori da Imunološki zavod neće funkcionirati. Imunološki i tvornicu vidim kao dvije ključne firme na koje će biti naslonjena cijela naša biokemijska industrija”.

Filipović je i imao jedan emotivan trenutak te je bio na rubu suza kada se prisjetio izlaska iz ratnog Sarajeva.

“Ostao mi je zabilježen izlazak iz Sarajeva kad nas je sedmero u Fići otišlo prema Kiseljaku. Sjećam se kako mi je mama zašivala neke novce ako nas razdvoje, to su uspomene na Sarajevo.”, kazao je Filipović.

Pjesma o Zagrebu

Na pitanje koja mu je najljepša pjesma o Zagrebu Filipović je odgovorio: “Što se tiče pjesmi o Zagrebu, ovo je ono kao kada trebate naručiti neku pjesmu pa onda ne možete odmah reći ime. Tako ste vi mene uhvatili kada netko kaže ‘Naruči pjesmu’, i onda je ne možete ispaliti iz rukava. Ne mogu se sad sjetiti.”

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.