Pokušaj prevare u Čakovcu: Umirovljenicu nagovarali da podigne cijelu ušteđevinu

01.12.2021. 10:54:00

Ženu su uvjeravali da obavljaju provjere banka koje isplaćuju krivotvorene novčanice, te da mora podići svu ušteđevinu kako bi provjerili da li su novčanice ispravne ili krivotvorene

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su obavijest građana o pokušaju prijevare na štetu osobe starije životne dobi.

Naime, starija osoba zaprimila je telefonski poziv od nepoznate ženske osobe koja se lažno predstavila kao djelatnica banke, kojom prilikom je tijekom razgovora uspjela doći do informacija o visini ušteđevine osobe. Nakon tog razgovora, stariju osobu je kontaktirao nepoznati muškarac, koji se pritom predstavio kao policijski službenik. 

Tijekom razgovora informirao ju je kako policija obavlja provjere banka koje isplaćuju krivotvorene novčanice, te ju uvjerio da podigne svu ušteđevinu kako bi provjerili da li su novčanice ispravne ili krivotvorene. Dao joj uputu da će na njenu adresu stanovanja doći dva policijska službenika u civilnoj odjeći, a koji će preuzeti novac te ga provjeriti.

Kako je posumnjala da se radi o prijevari, odlučila je o tome odmah obavijestiti policiju.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.

U nekoliko navrata policija je upozorila građane Međimurske županije na pojavu prijevara osoba starije životne dobi. 

Prevaranti sve češće dolaze na kućne pragove nudeći razne usluge i proizvode, a nerijetko navode kako obavljaju razne službene poslove lažno se predstavljajući kao policajci, djelatnici raznih inspekcijskih službi, HEP-a, HRT-a i slično. Stariji građani u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor te time postaju žrtve prevaranata.

Stoga, policija savjetuje svim građanima da ni kom slučaju bez dobre prethodne dobre provjere ne dozvole nepoznatim osobama ulazak u njihov dom, a svaku sumnjivu situaciju i osobu da ODMAH prijave policiji, pozivom na 192.

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih prijevara, policija savjetuje građanima:

  • nikada ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,;
  • ako se nepoznate osobe predstave kao djelatnici policije, HEP-a, HRT-a ili nekih drugih službi, obavezno ih zatražite na uvid službenu iskaznicu koju su takve osobe dužne posjedovati te vam dati na uvid (iskaznica s fotografijom). Ako i dalje sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
  • ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima;
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam pod svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih uređaja i predmeta (medicinskih pomagala, npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog - jer se izlažete riziku;
  • samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih;
  • kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži;
  • upamtite, još bolje zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila;
  • pokušajte dobro upamtiti izgled prevaranata, visinu, stas, boju kose i očiju, karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično);
  • od izuzetne važnosti je da članovi obitelji koji se brinu o starijim ukućanima, vrlo često ih upozoravaju o mogućim prevarantima, uz opetovano ponavljanje savjeta.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Izvor: 24sata/Foto:Tomislav Miletic/PIXSELL

Izvorni autor: Merita Arslani / 24 sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.