Poljska opozvala zapovjednika Eurocorpsa: "Otkrili smo nove informacije o generalu"

28.03.2024. 07:25:00


Poljska je povukla sadašnjeg zapovjednika Eurocorpsa u Strasbourgu, generala pukovnika Jaroslawa Gromadzinskog, a ta odluka stupa na snagu odmah.

Ministarstvo obrane u Varšavi objavilo je danas na platformi X, prethodno poznatoj kao Twitter, da je do ove odluke došlo zbog protušpijunskih istraga nakon što su se pojavile nove informacije o generalu.

Eurocorps, multinacionalni stožer osnovan 1993. godine na inicijativu tadašnjeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla i francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda, danas je sposoban zapovijedati sa 60.000 vojnika iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Španjolske i Luksemburga. To je produžena ruka NATO saveza, ali i Europske unije, sa sjedištem u Strasbourgu.

Gromadzinski (53) je bio na čelu Eurocorpsa od lipnja.

Izjavio je portalu Onet.pl da nije učinio ništa loše, ali nije želio komentirati istragu koja je u tijeku.

Izvor: PDN/Foto: EPA

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.