Potpisan sporazum između EU-a i Srbije: “Pokazali ste i posvećenost i rezultate”

25.06.2024. 18:53:00

Potpisan je sporazum između Europske unije i Srbije, koji će značajno pridonijeti zajedničkoj borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija. "Srbija čuva svoje granice, ali time štiti i sigurnost i stabilnost cijele Europe", izjavio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji s europskom povjerenicom Ylvom Johansson, nakon potpisivanja dokumenta koji još trebaju ratificirati parlamenti EU-a i Srbije.

Uz sporazum, Srbija je dobila donaciju od 56 vozila i nadzorne opreme, što je samo jedna u nizu donacija EU.

Johansson je navela da je posjetila granice Srbije s Bugarskom i Mađarskom, te se uvjerila u dobru suradnju srpske policije i Frontex-a. Dodala je da će novi sporazum omogućiti pripadnicima Frontexa da budu raspoređeni i na granice s Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom, dok će se zajedničke aktivnosti provoditi pod zapovjedništvom Srbije.

"U borbi protiv mreže krijumčara migranata pokazali ste i posvećenost i rezultate," istaknula je Johansson, dodajući da je "vidljivo smanjen" broj ilegalnih migranata iz Srbije u EU.

Stupanje na snagu ovog sporazuma ovisi o suglasnosti Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Skupštine Srbije.

Kada sporazum stupi na snagu, Frontex će na zahtjev Srbije moći provoditi zajedničke operacije i raspoređivati stalni korpus europske granične i obalne straže bilo gdje na teritoriju Srbije, uključujući njezine granice sa susjednim zemljama koje nisu članice EU-a.

Izvor: PDN/Foto:NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.