Potvrđen identitet posmrtnih ostataka četvorice nestalih Hrvata iz Bugojna

16.02.2021. 18:43:00

Tužiteljstvo BiH objavilo je u utorak da su nakon provedenog postupka identifikacije potvrđeni identiteti četvorice Hrvata koji su tijekom rata nestali s područja Bugojna, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2020. na planini Rostovo u okolici tog grada.

U priopćenju Tužiteljstva BiH stoji kako je potvrđeno da su pronađeni posmrtni ostaci Dragana Miličevića, Zorana Galića, Frane Jezidića i Ante Markulja.

Identifikacija njihovih ostataka provedena je usporedbom DNK uzoraka što se smatra najpouzdanijim načinom utvrđivanja identiteta.

Ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH (INO) Marko Jurišić ranije je pojasnio za Hinu kako je analiza odnosno usporedba DNK uzoraka dobivenih iz kostiju žrtava i krvi njihovih živih srodnika provedena u laboratoriju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) u Den Haagu i taj je postupak okončan u prosincu prošle godine.

Rezultati su nakon toga poslani Tužiteljstvu BiH koje po zakonu treba dati konačnu potvrdu identiteta nakon okončanja postupka obdukcije a sada je i taj postupak okončan.

Posmrtni ostaci četvorice Hrvata ekshumirani su u srpnju prošle godine. Oni su dio skupine od 19 Hrvata iz Bugojna za kojima se traga od 1993.

Njih su zarobili pripadnici Armije BiH, zatočili ih na nogometnom stadionu u tom gradu a tamo su kao zatočenici identificirani u popisima koje su sačinili predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Tih 19 Hrvata iz bugojanskog su zatvora odveli pripadnici postrojbe “El moujahid”, koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja.

Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim svjedočenjima oni su zarobljene bugojanske Hrvate tamo podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali.

Za posmrtnim ostacima još 15 ubijenih zarobljenika i dalje se traga. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.