Povjesničar šokirao izjavom: Rat na Bliskom istoku ide u prilog Rusiji, evo zašto to mislim’

14.10.2023. 14:08:00

U početku procesa iseljavanja stanovništva iz jednog dijela Gaze u drugi dio pojasa, što je najavila izraelska vojska, mnogi stanovnici su odlučili napustiti svoje domove unatoč preporukama Hamasa da ostanu, izjavio je povjesničar Ivo Goldstein tijekom gostovanja u emisiji Studio 4 Hrvatske radiotelevizije.

Goldstein je naglasio kako Hamas često koristi civile kao žive štitove i skriva se iza njih. Ovaj način ratovanja, kako je rekao, rijedak je u svijetu i postavlja civilno stanovništvo u neposrednu opasnost.

Manipuliraju vlastitom djecom

Također je istaknuo da se Hamas često ne brine za vlastitu djecu, navodeći primjere gdje su mladići i djevojčice od 15-16 godina korišteni u samoubilačkim napadima.

“To je manipulacija vlastitom djecom za neke ekstremističke ciljeve”, naglasio je. Ističe kako je uz palestinski narod i oni, kako kaže, trebaju imati svoju državu, ali ne i teroriste. Palestinska država nije Hamas i palestinski narod nije Hamas”, naglasio je Goldstein.

Goldstein je spomenuo anketu provedenu 2017. godine koja je pokazala da 70 posto palestinskih građana nije podržavalo Hamas, ističući da ta organizacija ima podršku samo unutar određenih radikalnih krugova.

Od Izraela se očekuje da završi s Hamasom, to je želja i arapskih zemalja koje u javnosti o tome ne žele govoriti, naglašava.

“Hamas je jedna populistička, arogantna, militantna organizacija koja i arapske zemlje ugrožava”, govori.

Goldstein ističe kako je ovaj sukob želja Irana da minira mirovni proces koji je krenuo 70-ih godina.

Povjesničar je rekao da Rusiji sve ovo ide u prilog.

“Rat u Ukrajini je potisnut na margine medijske pozornosti, a s time i političke”, kazao je istaknuvši da će Ukrajina imati manje pozornosti, manje načina da joj se pomogne, prenosi 7dnevno.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:infokiosk.net

Izvorni autor: PDN/7dnevno/N.M.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.