POVRATAK ILEGALNIH IMIGRANATA: Slovenija šalje tisuću policajaca na našu granicu, a na bosanskoj strani raste pritisak!

02.06.2020. 20:07:00

Slovenija je na granici s Hrvatskom rasporedila dodatnih više od tisuću policajaca zbog povećanog priljeva migranata tzv. balkanskom rutom, objavio je u utorak policijski dužnosnik.

U zadnja dva tjedna primjećuje se povećani broj ilegalnih migranata na balkanskoj ruti, rekao je novinarima zamjenik glavnog ravnatelja policije Jože Senica.

Policija će pojačati nadzor na dijelovima granice u nadležnosti policijskih uprava Ljubljana, Novo mesto i Koper, koje su i inače najizloženije ilegalnim prelascima.

U akciji koja će trajati do petka policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva i kao dosad pomagat će joj pripadnici vojske, rekao je Senica.

Govoreći o ilegalnim migracijama, premijer Janez Janša je u ponedjeljak navečer najavio da će njegova vlada postrožiti politiku prema ilegalnim migrantima nakon odluke europskog suda da ne postoji kolektivno pravo na azil.

Time je doveo u pitanje odluku bivše vlade o pristupanju Slovenije tzv. Marakeškom sporazumu.

“Neke su stvari puno lakše nakon što je Europski sud za ljudska prava donio različito tumačenje prava na azil od naših slovenskih sudova”, kazao je Janša televiziji NOVA24.TV.

Vlasti u Bihaću upozoravaju na priljev migranata uz granicu s Hrvatskom

Pritisak ilegalnih migracija na granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve je veći, jer više od stotine migranata svakodnevno stiže na područje Unsko-sanske županije, upozorio je u utorak policijski glasnogovornik.

Problem postaje sve veći s popuštanjem restriktivnih mjera koje su bile na snazi do kraja svibnja zbog suzbijanja epidemije koronavirusa. Autobusi za Bihać puni su ilegalnih migranata koji žele nastaviti put ka Hrvatskoj i dalje prema bogatim članicama Europske unije.

U tom gradu i drugdje u županiji nema mjesta u migrantskim centrima i sve više ljudi boravi na otvorenom i u improviziranim skloništima.

“Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni međugradski prijevoz na područje županije u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata”, kazao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić, prenosi agencija Fena.

Dodao je da policija nastoji kontrolirati njihovo kretanje i provjerava ih pri dolasku, a kod nekih su pronašli identifikacijske kartice izdane u migrantskim centrima kod Sarajeva.

Predsjednik lokalne vlade Mustafa Ružnić strahuje da će stanje biti još gore nakon što je ostavku podnio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, pa će se morati nositi s novim migrantskim valom.

“Ponovo ćemo imati krizu u tijelima BiH koja upravljaju migracijama”, kazao je Ružnić za televiziju N1.

Upozorio je da bi građani na tom području mogli preuzeti stvar u svoje ruke, organizirati masovne prosvjede i potjerati migrante na granicu s Hrvatskom.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.