POZIV: Na aerodromu Željava i Korenici obilježava se 28. obljetnica preleta za Hrvatsku Danijela Borovića…

03.02.2020. 17:17:00

Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom...

Na aerodromu Željava i  Korenici obilježava se 28. obljetnica preleta za Hrvatsku Danijela Borovića…

Boroviću u čast, četvrtu godinu za redom u organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera, a uz potporu ministarstva hrvatskih branitelja i  Općine Plitvička Jezera,  obilježiti će se  28. obljetnica preleta Danijela Borovića sa aerodroma Željava na aerodrom u Puli.

Obilježavanje obljetnice „Preleta za Hrvatsku“ 04. veljače 2020. godine započeti će tradicionalnim okupljanjem uzvanika na samom aerodromu Željava, ispred jednog od ulaza u podzemni objekt “Klek”, gdje će Danijel  Borović ukratko prisutne upoznati sa pojedinim detaljima vezanim uz funkcioniranje podzemnog objekta i rada aerodroma.

Obilježavanje obljetnice nastaviti će se služenjem Svete mise u crkvi Svetog Jurja u Korenici, polaganjem vijenaca za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, za sve poginule pripadnike HRZ i PZO kao i za dvojicu nedavno tragično stradalih pilota HRZ  bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturine na spomen obilježju hrvatskim braniteljima u Korenici.

Održavanjem prigodne svečanosti nastaviti će se u kulturno informativnom centru u Korenici, gdje će biti predstavljena i knjiga „Prelet za Hrvatsku“ , autora Danijela i Snježane Borović.

Podsjećamo, 4. veljače 1992. u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio je prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.

Tim je Borovićevim preletom iz sastava ratnoga zrakoplovstva i protuzračne obrane Jugoslavenske narodne armije u sastav Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Hrvatska dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom.

Za vrijeme Domovinskoga rata Danijel Borović sudjelovao je u svim akcijama oslobadanja okupiranoga teritorija Republike Hrvatske. Prvi hrvatski predsjednik RH Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskoga za ratno herojstvo.

Danijel Borović, ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, umirovljen je 2003. godine. U knjizi Prelet za Hrvatsku, koju je napisao zajedno sa svojom suprugom, prikazani su vrlo dramatični i uzbudljivi događaji koji su prethodili samomu preletu, događaji koji su obilježili njihovu obitelj, a mogli su i vrlo tragično završiti.

Trebalo je i hrabrosti i lukavstva i snalažljivosti, ali i sreće, da se Borovićeva supruga Snježana sa sinom Vanjom u spektakularnoj akciji sretno izvuče iz Bihaća te čudnim putovima preko Bosne i Hercegovine dođe do Splita. Sve što se zbivalo s njima u onome tjeskobnom vremenu ostavili su svojim svjedočenjem na stranicama ove knjige.

Prema riječima ministra obrane RH Damira Krstičevića, Danijel Borović, kao i njegov prethodnik Rudolf Perešin, izvršio je veličanstveni prelet odlučivši se na taj beskompromisni čin, „pokazavši svu snagu i odlučnost hrvatskog čovjeka u borbi za slobodu i u gotovo nemogućim uvjetima postao je prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo“, priopćili su iz UBDR Općine Plitvička Jezera.

Izvor: M.M.Viribus unitis/Braniteljski-portal.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.