PRAVOMOĆNO: NACIONAL MORA OBITELJI ZLATKA HASANBEGOVIĆA ISPLATITI 45.000 KUNA zbog vrijeđanja njegove djece

04.09.2020. 16:11:00

Županijski sud u Bjelovaru kao drugostupanjski sud donio je pravomoćnu presudu u sporu koji je obitelj zastupnika i bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića podnijela protiv tuženika National News Corporation d.o.o, prenosi narod.hr

Obitelj Zlatka Hasanbegovića, supruga Lamija i njihova maloljetna djeca, dobili su i ovu presudu, a Nacional mora isplatiti 30 tisuća kuna za djecu, ali i 15 tisuća kuna odštete supruzi Zlatka Hasanbegovića (ukupno 45 tisuća), zbog zajedljivog članka objavljenog u Nacionalu 19. srpnja 2016. godine. Riječ je o tekstu autorice Zrinke Vrabec Mojzeš pod naslovom “Od raspusta do kampanje”, u sklopu kolumne “Otrovna politika”.

Obrazloženje presude pojašnjava i je li supruga Zlatka Hasanbegovića javna osoba

Drugostupanjski je sud potvrdio presudu suda prvog stupnja u zaključku da se u konkretnom slučaju radi o kolumni čija se autorica izražava na satiričan način i da u takvom slučaju treba postojati veći stupanj tolerancije prema tako napisanom članku, međutim, to ne znači kako se pod krinkom satire mogu iznositi neistine kojima se vrijeđa ili ponižava osobu o kojoj se piše u obliku satire.

“Satira se po prirodi svoje forme temelji na istinskim događajima koji se prikazuju posebnim stilskim figurama kao što je pretjerivanje i preuveličavanje. Stoga i autor satire treba razlikovati činjenice od vrijednosnih sudova jer činjenice se mogu dokazati dok istinitost vrijednosnih sudova ne podliježe dokazivanju, a kako je to pravilno naveo sud prvog stupnja u svojoj odluci. Ocjenom provedenih dokaza i rezultata cjelokupnog postupka prvostupanjski sud je pravilno utvrdio da tuženik kao nakladnik nije dokazao činjenice na način da bi sud stekao visoki stupanj uvjerenja o tome da su se uistinu dogodile kao što je ‘žvakanje žvakače’ na koncertu. Insinuacije navedene u spornom članku ne spadaju u satiru već u izmišljanje činjenica koje se ničim ne potkrjepljuju i koje su ujedno sigurno neistina.”, stoji u obrazloženju presude.

Apel pravobraniteljici

Do tužbe je došlo nakon što je Nacional objavio kolumnu Zrinke Vrabec-Mojzeš u kojoj je napisala:

„A kad smo već kod kampanje, ljubazno molim buduću vladu, ma tko je sastavljao, da prilikom imenovanja ministra kulture nastoji izabrati nekoga tko je bio barem na dva koncerta u životu i možda pokojoj kazališnoj predstavi, a ne samo na nogometnim utakmicama. Netko tko zna da nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući, a kamoli vikati ‘za dom spremni’ ili baciti neku baklju!

Bilo bi zgodno da ministar bude netko tko zna kada treba zapljeskati, kada se ustati i kako pozdraviti ljude oko sebe. Osim što podrazumijeva podrezane nokte, opranu kosu, pošišane dlake u nosu, čiste gaće i ‘zglancane’ cipele, ministarska funkcija zahtijeva i poneku društvenu vještinu, lakoću komunikacije, ležernost s medijima, a i određena doza simpatičnosti, bez luđačkog pogleda, dobro bi došla. Budući da sve to megapopularni Hasanbegović nema ni u tragovima, ovo je moj osobni dodatak zahtjevu Kulturnjaka 2016, koji su u otvorenom pismu zatražili da stranke već sada imenuju budućeg kandidata za ministra kulture…”

Nakon toga je tadašnji ministar kulture poslao pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić apel za zaštitu od govora mržnje Zrinke Vrabec Mojzeš te od pravobraniteljice traži da poduzme nužne korake u zaštiti njegove djece od vrijeđanja i omalovažavanja, te obezvrjeđivanja njihova dostojanstva.

“Autorica članka te urednik i nakladnik spomenutoga tjednika imaju legitimno pravo o mome djelovanju kao ministra kulture u vladi Republike Hrvatske, kao i o mojim političkim pogledima, znanstvenim uvjerenjima, člancima i knjigama misliti (i pisati) što god hoće, ali se pritom ne mogu nekažnjeno služiti neistinitim činjeničnim tvrdnjama, besprimjernim govorom mržnje, a još manje mogu tekst koji je prepun izmišljotina i najodvratnijih uvreda začiniti još i javnim obračunom s mojom obitelji odnosno s mojom suprugom i dvojicom mojih malodobnih sinova te im izravno obezvrijediti ljudsko, građansko i dječje dostojanstvo.

Ni u kojoj javnoj prigodi, pa dakle ni na „gala koncertu na Stradunu” ni ja ni članovi moje obitelji – dakle, ni moja djeca! – nismo „razvalili čeljust žvakaćom”, pa ni „od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući”. Ni ja niti moja djeca – a naravno, ni moja supruga – nikad se nismo potukli, a na kulturne događaje nismo nenaviknuti niti na njima zijevamo od dosade – kako uvredljivo insinuira Zrinka Vrabec Mojzeš – nego je baš obrnuto: i moja obitelj i ja redovito posjećujemo i koncerte i kazališne predstave, a moja djeca, stara deset i dvanaest godina, od najranije dobi pohađaju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog (violina i klarinet) te zagrebački dramski studio i učilište Zagrebačkoga kazališta mladih (ZKM), a njihova pristojnost, građanski odgoj, trud, predani rad i nadarenost prepoznati su i nagrađeni javnim nastupima, priznanjima, odabirom među više stotina djece na kazališnoj audiciji i dvogodišnjim glumačkim angažmanom u dječjoj kazališnoj predstavi Emil i detektivi u redovitom repertoaru ZKM-a.

Drugim riječima, u koncertnim prostorima i u kazališnim dvoranama smo neusporedivo češće od Zrinke Vrabec Mojzeš koju se tamo zapravo i ne da primijetiti”, napisao je.

Tekst je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo, HND, poručivši u poruci koju je potpisao njegov tadašnji predsjednik Saša Leković:

“O ministru Zlatku Hasanbegoviću, kao i o svakoj javnog osobi, mogu se izricati razni stavovi pa tako i oni koji su za njega neugodni. HND je to u njegovom polugodišnjem ministarskom mandatu i sam više puta učinio kada se radilo o javnom poslu koji gospodin Hasanbegović obavlja. Međutim, nedopustivo je uvredljivo pisati ili govoriti o članovima obitelji javnih osoba, osobito o djeci koju treba posebnu štititi od izlaganja javnosti, na što HND još jednom upozorava novinare”.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.