Predsjednici osam država EU-a traže hitne razgovore o članstvu Ukrajine

28.02.2022. 23:00:00

PO POSEBNOJ PROCEDURI

Predsjednici zemalja EU-a iz srednje i istočne Europe pozvali su u ponedjeljak ostale članice Unije da Ukrajini odmah daju status zemlje kandidata za članstvo u EU-u i otvore pregovore o članstvu, po otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

"Mi, predsjednici država članica EU-a: Republike Bugarske, Češke, Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Litve, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije snažno vjerujemo da Ukrajina zaslužuje odmah dobiti perspektivu pristupanja EU-u", stoji u pismu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je rekao da je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU.

Zelenski je zatražio od Europske unije da dopusti da Ukrajina odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je ranije u ponedjeljak na Twitteru punu potporu ubrzanoj proceduri prijema Ukrajine u članstvo u Europskoj uniji.

Odgovarajući na Twitter poruku ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, koji je kazao da Ukrajina aplicira za članstvo u EU po posebnoj proceduri i da je zahvalna svojim partnerima na potpori i brzim odlukama, Janša je napisao da Ukrajina u tome ima "našu punu podršku".

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/Unsplash/AFP

Izvorni autor: Hina/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.