Predsjednik Milanović razgovarao s ratnim zapovjednicima 115. brigade HVO-a Zrinski Tuzla

22.02.2024. 16:56:00

Na sastanku se razgovaralo o ratnom putu brigade HVO-a Zrinski koja je bila dragovoljačka i tada prva i jedina obrambena postrojba na području Tuzle, formirana u svibnju 1992. godine nakon što je postalo evidentno da će se agresija i rat proširiti i na područje Bosne i Hercegovine, kako su kazali predsjedniku Milanoviću ratni zapovjednici. Razlog osnivanja brigade bila je zaštita Hrvata na području Tuzle i susjednih općina Živinice, Lukavac, Lopare i Banovići, a gdje je prije rata živjelo oko 40 tisuća Hrvata, uglavnom u ruralnim predjelima

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas ratne zapovjednike 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla, ratnog zapovjednika brigade Zvonka Jurića, ratnog načelnika Stožera brigade Milenka Horvatića, ratnog načelnika Sigurnosti brigade Niku Jurića i ratnog zapovjednika bojne Antu Tomića.

Na sastanku se razgovaralo o ratnom putu brigade HVO-a Zrinski koja je bila dragovoljačka i tada prva i jedina obrambena postrojba na području Tuzle, formirana u svibnju 1992. godine nakon što je postalo evidentno da će se agresija i rat proširiti i na područje Bosne i Hercegovine, kako su kazali predsjedniku Milanoviću ratni zapovjednici. Razlog osnivanja brigade bila je zaštita Hrvata na području Tuzle i susjednih općina Živinice, Lukavac, Lopare i Banovići, a gdje je prije rata živjelo oko 40 tisuća Hrvata, uglavnom u ruralnim predjelima.

“I obranili smo hrvatske ljude i prostore“, rekli su zapovjednici 115. brigade HVO-a Zrinski kroz koju je prošlo gotovo 3.000 branitelja, poginulo ih je 48, 64 branitelja su teško, a 137 lakše ranjeno.

Zapovjednici su podsjetili i na pokušaje i pritiske da se 115. brigada HVO-a Zrinski pretvori u postrojbu Armije BiH, čemu su se oni uspješno odupirali, te je brigada sve do svog gašenja bila pod izravnim zapovjedništvom Glavnog stožera HVO-a i sačuvala svoj identitet. Iako je zbog toga bilo i napetosti u odnosima s Bošnjacima, do sukoba nije došlo, što zapovjednici brigade također smatraju važnim za Hrvate na tom području BiH. Nezadovoljni su, međutim, što se i danas u Tuzli pokušavaju umanjiti ratne zasluge njihove brigade tijekom rata u BiH.

Kako bi sačuvali istinu i podsjetili na zasluge 115. brigade HVO-a Zrinski, ratni zapovjednici najavili su svečano obilježavanje njenog osnivanja u svibnju ove godine u Tuzli, te su pozvali i predsjednika Milanovića na svečanost.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Izvor: cronika.hr/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Dino Stanković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.