Predsjednik Uprave Medike o dogovoru s Vladom: 'Iznenađeni smo iznosom koji smo dobili. Ići će se u rebalans proračuna'

14.04.2021. 20:10:00

Došlo je do konsenzusa oko načina rješavanja dugova bolnica za lijekove. Predstavnici Vlade i veledrogerija sjeli su ponovno za stol u situaciji kada je, zbog duga većeg od 6 milijardi kuna, dio veledrogerija prestao opskrbljivati bolnice, čak i nakon što je Vlada uplatila vatrogasni iznos od gotovo milijardu

'Iznosi mjesečni će biti 600 milijuna kuna bolnice, 300 milijuna kuna ljekarne. Također, u šestom mjesecu kada planiramo rebalans proračuna, jer ove sve transfere, četvrti, peti i šesti mjesec, ćemo učiniti u okviru preraspojedele proračuna, a u šestom mjesecu računamo na rebalans proračunai dodatnu injekciju koje će svesti rokove plaćanja bolnicama na 180 dana, ljekarnama 120 dana. Što plastično znači, iz perspektive mene kao ministra financija, više nas do kraja godine na ovim sastancima vidjeti nećete'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Riječ je tri milijarde i 700 milijuna kuna za veledrogerije.

''Moram priznati da smo iznenađeni iznosom, pogotovo što smo prije nekoliko dana dobili prvo milijardu kuna.Sada je još obećano 3,7 milijardi kuna. To znači da bi se obaveze prema lijekarnama plaćale u 120 dana, a prema bolnicama u 180 dana'', rekao je za RTL Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike.

Herceg kaže kako bi to garantiralo redovitu opskrbu prema pacijentima. Smatra da Vlada i ministarstvo financija zna prepoznati trenutak kada treba riješiti problem.

''To nažalost u listopadu nismo uspjeli. Sada su pronađena ta sredstva. Koliko smo informirani od gospodina Marića, ona su pronađena kroz neke interne raspodjele. Ići će se i u rebalans budžeta i kroz to će ljekarne dobiti 135 milijuna kuna, bolnice 160 milijuna kuna. Obećano je da će se ta dinamika držati do kraja godine'', izjavio je Herceg. 

Ljekarnama će se plaćati u 120 dana, bolnicama u 180 dama.Ljekarne su upozoravale Vladu na rapidni rast duga u zadnje vrijeme.

''Mi preko HUP koordinacije veledrogerija i preko Hrvatske gospodarske komore na mjesečnoj bazi obavještavamo i ministra financija i ministra Beroša o našim potraživanjima prema bolnicama. Osnovni je problem uvijek proces budžetiranja. Dugo godina je taj budžet isti, međutim troškovi liječenja i terapija su sve skuplji, ali to je  sve na dobrobit pacijenata'', rekao je Herceg.

Izvor: tportal.hr/Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izvorni autor: V. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.