Predstavila se kao financijska službenica pa od 89-godišnjaka uzela više stotina tisuća kuna

08.11.2022. 13:23:00

JOŠ JEDNA PREVARA

Pošto se iz dana u dan bilježe slučajevi kada prevaranti dolaze na vrata uglavnom starijih osoba te im, lažno se predstavljajući, ulaze u dom i uz trikove ih potkradaju, iz policije stalno upozoravaju građane

Novi slučaj prijevare na štetu starijih osoba zabilježen je na zagrebačkom Medvešćaku, i to po već uhodanom 'obrascu' kada se prevaranti žrtvama predstavljaju kao službene osobe, a one im predaju svoj novac, u ovom slučaju više stotina tisuća kuna bez kojih je ostao 89-godišnjak, prenosi 24sata.

Zagrebačka policija u utorak je izvijestila kako je jučer popodne nepoznata ženska osoba telefonom nazvala tog starijeg Zagrepčanina i, lažno mu se predstavivši kao zaposlenica financijske institucije, najavila da će mu netko doći na vrata radi navodne provjere njegova novca.

Prema ranijem telefonskom dogovoru s njom, 89-godišnjak je potom drugoj ženskoj osobi predao svoj novac, odnosno nekoliko stotina tisuća kuna.

Pošto se iz dana u dan bilježe slučajevi kada prevaranti dolaze na vrata uglavnom starijih osoba te im, lažno se predstavljajući, ulaze u dom i uz trikove ih potkradaju, iz policije stalno upozoravaju građane da neznance ne puštaju u dom te im zapamte izgled i registraciju na automobilu.

Takvi prevaranti obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, želeći zadobiti povjerenje ili sažaljenje žrtve, čime pripremaju teren za ulazak stan.

Način i mogućnost činjenja kaznenog djela prilagođavaju trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku, a vješti prevaranti često se koriste jednostavnim trikovima, pri čemu je rizik veći što je žrtva starije životne dobi.

Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, građane upozoravaju da im ne otvaraju kućna vrata dok ne provjere tko je i što želi, da prema njima budu sumnjičavi te im ne otvaraju vrata dok im ne pokažu službenu ispravu.

Preporučuju im da ne žure, već si uzmu vremena i dobro provjere tko im želi ući u dom, da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, zatraže na uvid i kroz 'špijunku' provjere njen dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu, a ako unatoč odbijanju uporno želi ući, da zamole pomoć susjeda i odmah obavijeste policiju.

Radi intenzivnije suradnje s građanima, u policiji ih pozivaju da zapamte izgled nepoznate o sobe te, ako je moguće, zapišu registarsku oznaku njezina vozila te boju, marku i druge karakteristične podatke, kao i da ne diraju stvari koje je ta osoba dirala kako se ne i uništili tragovi bitni za istragu.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/policija

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.