Premijer Plenković: Odnosi s Grčkom obnovljeni, potpora Ukrajini i borba protiv inflacije na dnevnom redu

24.08.2023. 15:40:00

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade govorio o različitim temama, istaknuvši važnost nedavnog posjeta Ateni i obnove odnosa između Hrvatske i Grčke. Premijer se osvrnuo na sudjelovanje na neformalnom susretu lidera, naglasivši da je posjet iskorišten kao prilika za izražavanje osude nasilja i huliganizma te izražavanje sućuti zbog gubitka života grčkog navijača. Plenković je istakao da su izjave u grčkim medijima doprinijele obnovi odnosa između dviju zemalja, vraćajući ih na razinu suradnje kakvu su njegovali i ranije, piše Narod.hr.

Pomoć Ukrajini i borba protiv inflacije

Premijer Plenković je najavio da će Vlada donijeti novu odluku o paketu vojne pomoći Ukrajini, ukupne vrijednosti oko 256 milijuna eura. Ova donacija je izraz podrške ukrajinskom narodu i vojsci u njihovom otporu protiv ruske agresije. Premijer je također spomenuo borbu protiv inflacije te naglasio potrebu za odgovornošću i solidarnošću svih aktera kako bi se suzbilo nepotrebito podizanje cijena.

Povećanje mirovina i reforme sustava plaća

Plenković je informirao javnost da će mirovine biti povećane na temelju usklađivanja za 8,42 posto, što predstavlja najveće povećanje u posljednjih 24 godine. Također je najavio isplatu dodatka na plaću za državne službenike i namještenike. Premijer je istakao i izmjene zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, čime se podiže iznos naknade na 150 eura, olakšavajući time ostvarivanje prava.

Ujedno, Plenković je najavio reformu sustava plaća u državnoj i javnoj službi putem zakona i uredbi. Cilj ove reforme je stvaranje kvalitetnijeg, uravnoteženijeg i pravednijeg sustava plaća.

Borba protiv afričke svinjske kuge

Premijer je također upozorio na problem afričke svinjske kuge, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te je najavio isplatu potpora za proizvođače svinja kako bi se ublažile posljedice ove bolesti. Spomenuo je program potpore sektoru svinjogojstva vrijedan 7,5 milijuna eura, koji omogućava potporu farmama pogođenim ASK-om.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:screenshot/youtube

Izvorni autor: PDN/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.