Preminule dvije osobe, devet novozaraženih

09.05.2020. 13:00:00

Objavljujemo podatke županijskih stožera civilne zaštite o korona virusu u Hrvatskoj.

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA U SUBOTU: 

Splitsko-dalmatinska (dvije novooboljele osobe iz Splita), Brodsko-posavska (pet osoba), Koprivničko-križevačka (dvoje novozaraženih u Koprvinici).

ŽUPANIJE BEZ NOVIH SLUČAJEVA U SUBOTU:

Karlovačka , Šibensko-kninska , Vukovarsko-srijemska, Ličko-senjska, Istarska. Zadarska, Bjelovarsko-bilogorska, Zagrebačka, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska.

12.20  Preminula je jedna osoba s područja Virovitičko-podravsko županije, javlja regionalni stožer. Preminuo je muškarac rođen 1950. godine s rizičnim čimbenicima. U Virovitičko-podravskoj županiji nema novozaraženih osoba

11.40  Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da u posljednja 24 sata u županiji zaraženo pet osoba, a radi se o skupini radnika koji su došli inozemstva.

11.20 Požeško-slavonskoj županiji već 39. dan nema novooboljelih osoba, a od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe.

11.18 U Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježena su još dva nova slučaja oboljenja COVID-19 infekcijom. Riječ je o štićeniku i zaposlenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, kontaktima ranije pozitivnih osoba na korona virus.

11.15 Od 194 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije dvije su novooboljele osobe iz Splita zaražene korona virusom.

Jedna zdravstvena djelatnica i jedna nezdravstvena djelatnica privatnog doma za starije i nemoćne. Osobe se već 14 dana nalaze u samoizolaciji te su nakon isteka 14 dana testirane i njihov nalaz na COVID infekciju je pozitivan. Nisu u kontaktu ni sa djelatnicima niti sa korisnicima doma.

Do sada su na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno izliječene 374 osobe, 53 osobe su hospitalizirane, 140 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji, sedam je osoba na respiratoru i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županije i tri iz Šibensko-kninske županije, dok se devet osoba nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 538 slučajeva zaraze korona virusom.

11.10  Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od petka, radi se o istom broju, što znači da na području županije jedanaest dana za redom nema novooboljelih, a tri su osobe više izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 105 osoba, a četiri su preminule.

10.35 U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od korona virusa, a svih 57 u petak testiranih osoba i svi pristigli nalazi su negativni. Do sada je ukupno testirano 1772 osobe, priopćili su iz Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije.

''U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi troje, jedna osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 26 osoba. Otpušten je pacijent iz Klinike za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević iz Zagreba te se osjeća dobro'', kažu u Stožeru.

10.27  Na području Šibensko-kninske županije sedmi dan za redom nema novooboljelih osoba od korona virusa. U petak je javljeno da je jedan pacijent iz Šibensko-kninske županije pozitivan na korona virus.

Riječ je o pacijentu s prebivalištem na području grada Knina, koji je bio na brodu gdje je bio u kontaktu sa više oboljelih osoba od COVID-19. Po povratku u Hrvatsku je bio u samoizolaciji u Splitu. Splitska epidemiologija ga je vodila pod zdravstvenim nadzorom i tamo su ga testirali, te je nalaz bio pozitivan. Izloženih kontakata u Šibensko-kninskoj županiji nije bilo.  

''Do subote, od ukupno 90 oboljelih oporavilo se njih 69. Nažalost, u klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u Zagrebu preminula je pacijentica s područja naše županije, stara 71 godinu, kronični bolesnik koja je bila pozitivna na COVID-19. Ovo je treći slučaj sa smrtnim ishodom osobe oboljele od koronavirusa u našoj županiji.  

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split i sva tri su na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 102 osobe, od čega je 24 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1668 uzoraka'', istakli su iz stožera šibensko kninske županije", izvijestio je stožer Šibensko-kninske županije.

10.15  Vukovarsko-srijemska županija jedanaesti dan je bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je tako i dalje ukupno 40 oboljelih osoba.

Trenutno je u županiji jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, koja nakon ranijeg otpusta iz bolnice ima pogoršanje simptoma.

U protekla 24 sata izliječeno je pet osoba, što čini ukupno izliječenih na području županije 33. Jedna izliječena osoba je iz Vukovara, jedna osoba je iz Antina i tri osobe iz Nuštra.

10.05 U Ličko-senjskoj županiji  21 dan za redom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija.

"U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 4četiri osobe uzimanjem uzoraka, te se ukupno čekaju rezultati 12 uzetih uzoraka.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 12 osoba izliječeno. Testiranje na korona virus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 355 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 151 osoba. 

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije "COVID 19“ nad 125 osoba na području Ličko-senjske županije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečene mjere samoizolacije. 

Nisu zaprimljene dojave o kršenju Odluka Nacionalnog stožera (npr. Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja, Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima i dr.).

U protekla 24 sata utvrđena su dva kršenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (osobe bez odgovarajuće propusnice)", navodi stožer  civilne zaštite u priopćenju.

9.55 U Istarskoj županiji nutar 24 sata ispitano je 53 uzoraka brisa i svi su negativni na korona virus (COVID-19). Trenutno su na ispitivanju 22 uzorka brisa zbog sumnje na korona virus (COVID-19). 

9.45  Novooboljelih nema  ni na području Zadarske županije, a s današnjim danom ozdravile su 73 osobe. Do sada je ukupno testirano 2033 uzoraka, a tijekom petka 59.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar nema hospitaliziranih osoba, a aktivni nadzor provodi se nad 795 osoba, dok je istekao nad 2864 stanovnika.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 237 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom je evidentirano jedno kršenje propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirane su četiri osobe koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

9.30 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji protekla 24 dana nije zabilježen novi slučaj zaraze korona virusom.

"U petak je testirano šest osoba, pet nalaza je negativno dok je kontrolni bris jedine preostale osobe zaražene korona virusom u županiji i dalje pozitivan.

Ukupno je do sada od početka pandemije korona virusom bilo zaraženo 10 osoba, a devet njih je ozdravilo.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u samoizolaciji je 419 osoba. Ukupno je do sada policija zabilježila 52 slučaja kršenja mjera samoizolacije i odradila 3861 kontrolu provođenja mjera samoizolacije.

Budimo i dalje ustrajni u poštivanju svih preporuka naših epidemiologa i na taj način čuvajmo zdravlje svih nas!", navodi se u priopćenju.

Izvor: mn/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor: