PREVENTIVNI SISTEMATSKI ZDRAVSTVENI PREGLEDI HRVATSKIH BRANITELJA VAŽAN SU SEGMENT U SUSTAVU SKRBI O OVOJ RANJIVOJ POPULACIJI

25.04.2021. 10:51:00

Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja provodi se s ciljem ranog otkrivanja kroničnih nezaraznih, onkoloških, kardiovaskularnih i drugih bolesti, a projekt se ostvaruje u koordinaciji između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 Pravo na besplatni preventivni sistematski pregled ostvaruju svi hrvatski branitelji koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 100 dana, pod uvjetom da navedeno pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

 Svaka od ustanova uključenih u proces preventivnih pregleda koji se obavljaju u svim županijama (u općim i županijskim bolnicama, kliničkim bolnicama, kliničkim bolničkim centrima te Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije) odredila je koordinatora za prijam i naručivanje čija je zadaća evidentirati prijavljene hrvatske branitelje, te ih obavještavati o točnom terminu dolaska na pregled.

Ova preventivni sistematski pregled obuhvaća:

  • laboratorijske pretrage (analiza krvi i urina)
  • EKG
  • RTG prsnih organa
  • internistički pregled
  • UZV abdomena
  • UZV prostate za muškarce
  • ginekološki pregled za žene (uključujući UZV dojki ili mamografiju i PAPA test)

 Od listopada 2016. godine kad se započelo s Programom, pregledu se odazvalo 68.337 hrvatskih branitelja. Prema analizama HZJZ, preko 90% pregledanih dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, kontrola ili daljnjeg tretmana specijalista - što znači da je samo 8% hrvatskih branitelja imalo uredan nalaz, bez utvrđene potrebe daljnjih dijagnostičkih postupaka. Ovi podaci upozoravaju i iziskuju potrebu daljnjeg provođenja mjera na zaštiti njihovog zdravlja, jednako kao i onih hrvatskih branitelja koji će ubuduće pristupiti preventivnim pregledima.

 Do prošle (2020. godine) bio je zabilježen kontinuirani rast broja realiziranih pregleda, ali je epidemiološka situacija uvelike utjecala na provedbu Programa pa je i opseg rada smanjen, tako da je na kraju 2020. godine realizirana tek 1/3 planiranih pregleda.

 Svjesna važnosti ulaganja u prevenciju i smanjenje stope smrtnosti i pobola kod hrvatskih branitelja, Vlada je na sjednici od 25. ožujka ove godine usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda za 2021. godinu. 

 Sa županijskim i općim bolnicama, kliničkim bolnicama, kliničkim bolničkim centrima te manjim brojem domova zdravlja sklopljeni su sporazumi i Program se nastavlja, s time što će se pregledi obavljali u skladu s epidemiološkom situacijom na području svake županije i prema mogućnostima pojedine zdravstvene ustanove. Tijekom 2021. u planu je na preventivni sistematski pregled uputiti 13.000 hrvatskih branitelja, ali uvažavajući epidemiološku situaciju.

(Podaci o Programu preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja i njegovoj provedbi za razdoblje od 2016. do 2021. godine potječu iz Kabineta ministra hrvatskih branitelja - Odnosi s javnošću, dopis elektroničkom poštom od 21. travnja 2021. godine)

 Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz domovinskog rata koji je od Vlade Republike Hrvatske usvojen u ožujku ove godine dostupan je na Internetu (Vidi: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//2016/Sjednice/2021/O%C5%BEujak/50%20sjednica%20VRH//50%20-%206%20Program.pdf).

 Na 20 stranica Programa sadržano je ono najvažnije što o njemu treba znati (uvodno objašnjenje vezano za cilj koji se želi postići i potrebu ostvarenja Programa; Pravni i strategijski temelji Programa; Pokazatelji zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja - zdravstveno-statistički ljetopis za 2019. godinu; Dosadašnja iskustva i sudionici u provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda; Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o rezultatima provedbe programa i preporuke za daljnje djelovanje; Provedba programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz domovinskog rata za 2021. godinu; Analiza dobivenih rezultata, suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; Zaključak).

 U Zaključku ovog dokumenta kaže se:

 "Programom preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2021. godinu populaciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata omogućit će se pregledi usmjereni prevenciji kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti, čime će se izravno utjecati na smanjenje stope pobola i smrtnosti te poboljšanje ukupne kvalitete življenja populacije hrvatskih branitelja."

(Vidi: isto -)

 I ovo je jedan od dokaza kako institucije države, tijela zadužena za skrb o braniteljima i zdravlje građana, pa u konačnici i cijelo društvo čine dodatne napore kako bi zaštitili jednu od najranjivijih društvenih skupina. Prevencija je i inače u sustavu zdravstvene skrbi jako važna pa tako i kod hrvatskih branitelja koji su prema svim pokazateljima posebno ugrožena populacija.

 Toga, naravno, moraju biti svjesni i sami branitelji i pristupiti preventivnim sistematskim pregledima, jer to je prije svega u interesu njih samih i njihovih obitelji, a promatrajući u širem kontekstu i cijele zajednice.

 

Zlatko Pinter/PDN

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge hrvatskih branitelja RH / Portal Dnevnih Novosti.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvorni autor: PRIPREMIO: Zlatko Pinter/PDN/Foto:bjelovar.info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.