PREŽIVJELA SAMO UČITELJICA: Poštedio je četnik koji je bio njen učenik. 19 branitelja je ubijeno.

06.10.2020. 14:30:00

U Pakracu se danas u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja obilježava obljetnica pogibije 19 hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi. Također se otkriva spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na području gradova Pakraca i Lipika.

Što se dogodilo u Batinjanima?

Događaj koji se na dadašnji dan 1991. godine zbio u Batinjanima kraj Pakraca – vrlo je kompleksan.

U rano jutro 6. listopada 1991. godine, Srbi su se u Batinjanima i Gornjoj Obriježi ukopali i postavili zasjede. Najprije su na nju naletjeli Željko Verhaz, Zoran Jurinović, Darko Zorić i Željko Nožarić, no oni su se brzom reakcijom i okretanjem vozila uspjeli spasiti. Ubrzo nakon toga, tzv. “cestom spasa” automobilom je u spas krenulo četvero ljudi. Branitelji su zaustavili Acu Bartolucija koji je krenuo iz Pakraca izvesti tri žene, Ljerku Stoček, Milicu Sarajlija i Ivku Perđun. Iako su ga upozorili da ide na vlastitu odgovornost te mu objasnili da je tamo došlo do pucnjave, vozač je odlučio nastaviti što se pokazalo kobnim za sve putnike, osim Ljerku Stoček. Automobil sa civilima je napadnut, svi su pobijeni, a Ljerku Stoček je jedan od napadača prepoznao kao svoju bivšu učiteljicu u školi. Nakon mučenja, Ljerka je preživjela, pa događaj opisala u svom dnevniku:

Učiteljica opisala krvavu zasjedu

“Ulazimo u šumu u Matkovcu. Nitko ništa ne priča. Bojimo se, svi šute. Penjemo se prema Batinjanima. Sunce se budi i obasjava krajolik. Strah i neizvjesnost caruju. Odjednom vidim Aco mijenja brzine. Auto krči. Skačemo po cesti. Prasak, lom, jauk. Gledam što se dešava s Acom, zašto toliko mijenja brzine. Padam na pod. Prasak. Na mene pada Aco. Automobil ide sam dalje. Aco u padu jako pritišće papučicu gasa. Zapadamo u jarak. Auto i dalje radi. Krv, jauk, znoj, staklo, udarci u auto. Aco se trza, a njegova krv me kupa. Dižem Acu sa sebe. Iz zatiljka poput vulkana teče krv, teta Milica još jauče, teta Perđun ima širom otvorene, ukočene oči. One se više ne javljaju…”

Ni sanitetsko vozilo nije pošteđeno

Gotovo istodobno, prema zasjedi je krenulo sanitetsko vozilo u kojem hrvatski policajci Dalibor Duchač i Tomislav Kuhar pokušavaju iz Pakraca prevesti ranjenog branitelja Đuru Haramusteka. Iako su također upozoreni na zasjedu, nisu imali izbora jer su željeli zbrinuti ranjenog Haramusteka. Svi su pobijeni…

Na dojavu da su ova dva vozila upala u zasjedu, prvi su reagirali hrabri branitelji iz Banovca i Obriježi: Ivica Baškiera, Goran Feltrin, Ivica Feltrin, Josip Feltrin, Ivica Hrgar, Stevo Hrgar, Željko Jurić i Stjepan Mateš pod zapovjedništvom Marijana Krejčija. Njih devetorica nisu čekali prikupljanje ostalih snaga, nego su žurno kamionom krenuli prema Batinjanima. Nisu očekivali da će već u Romićevom sokaku, između Gornje Obriježi i Batinjana, naletjeti na zasjedu. Detalji okršaja ostali su nepoznati jer je svih devetero branitelja poginulo.

Neuspješno izvlačenje

Pokojni Stjepan Širac predložio je plan izvlačenja i daljnjeg proboja i oslobađanja Batinjana, pa mu je policija žurno osigurala oklopnjak sa 16 članova posade koji su se dragovoljno javili za odrađivanje akcije. Pridružili su im se prekopakranski branitelji koji su se pod zapovjedništvom Marka Martinellija na teren dovezli kamionom.  Odlučili su krenuti na sve ili ništa, prići vozilima koji su upali u zasjedu kako bi spasili eventualne preživjele i pokušati izvući nekoga. Međutim, dočekala ih je vatra i paljba. oklopnjak je bio višestruko pogođen mecima, ali i tromblonima, od kojih je jedan probio rezervoar i motor se ugasio. U razmjeni vatre ranjen je Marko Martinelli, a Stjepan Širac (kojeg je danas ministar Medved odlikovao Redom bana Josipa Jelačića – smrtno je pogođen. Nažalost, povlačenje je bilo jedino rješenje…