PRIJEDLOG NA STOLU: Čeka se Milanovićeva odluka – Mladi Jastreb predložen za počasni čin general pukovnika

19.09.2024. 17:01:00

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. iznijela je prijedlog kojim traže da se Branku Borkoviću, poznatom kao Mladi Jastreb, dodijeli počasni čin general pukovnika Hrvatske vojske. Taj prijedlog upućen je predsjedniku Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Zoranu Milanoviću, a njegova se odluka sada s nestrpljenjem iščekuje, prenosi Dnevno.hr

Borković, koji je bio posljednji zapovjednik obrane Vukovara tijekom Domovinskog rata, prema mišljenju Koordinacije zaslužuje ovo visoko priznanje zbog svog iznimnog doprinosa u obrani i stvaranju hrvatske države od 1991. do 1996. godine.

Podsjetnik na ratni put i teške okolnosti

U obrazloženju prijedloga, Koordinacija podsjeća da je Branko Borković tijekom Domovinskog rata bio zapovjednik legendarne 204. brigade Hrvatske vojske. Poznat pod nadimkom Mladi Jastreb, taj je naziv dobio dok je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika 204. brigade, Mile Dedakovića, koji je nosio nadimak Stari Jastreb. Nakon što je Dedaković u listopadu 1991. prebačen u Vinkovce, Borković je preuzeo zapovijedanje nad brigadom te cijelom obranom Vukovara i tadašnje općine Vukovar.

Međutim, nakon sloma obrane Vukovara u studenom 1991., Borković je prošao kroz tešku osobnu kalvariju. Po dolasku u Zagreb, optužen je za izdaju i pokušaj rušenja vlasti, zbog čega je proveo tri tjedna u zatvoru. Kasnije je oslobođen svih optužbi.

Zasluge i priznanja

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata naglašava kako je dodjeljivanje čina general pukovnika važan korak prema priznavanju njegovih zasluga ne samo tijekom ratnih operacija, nego i u poslijeratnim godinama. Borković je cijelim svojim djelovanjem u obrani Vukovara postao simbol hrabrosti i otpora, a kao jedan od ključnih ljudi u najtežim trenucima obrane Hrvatske, zaslužuje ovakvo priznanje.

Sada se čeka odluka predsjednika Milanovića, koji ima ovlast donijeti ovu važnu odluku, dok braniteljske udruge i građani nestrpljivo prate hoće li se njihov prijedlog uvažiti i time odati čast jednom od najvažnijih simbola obrane Vukovara.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.