PRIOPĆENJE 9. BOJNE HOS-a

13.04.2022. 19:22:00

TEŠKE RIJEČI MEĐU SUBORCIMA

Priopćenje predsjedništva 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban” koje je pristiglo na adresu naše redakcije, reakcija je na izjave predsjednika Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislava Barišića koji je osudio izjavu Matka Raosa o “Hrvatskoj koja je stvorena 10. travnja 1941.”, a koji je usput o 9. bojnoj dao prilično neugodne izjave.

Barišić je, naime, izjavio da se splitska 9. bojna “uopće službeno ne zove Rafael vitez Boban”, da su joj takvo ime samoinicijativno nadjenuli njezini članovi, a dotakao se i predsjednika udruge ove bojne Marka Skeje kojeg je nazvao sebeljubnim čovjekom koji se naziva “vitezom”, prenosi Dnevno.hr .

Prepirka među hosovcima

Iz predsjedništva 9. bojne HOS-a stigao je odgovor, prilikom čega smo zamoljeni da se objavi bez ikakvih intervencija:

“Očekivano, nakon naše svečane obljetnice, na kojoj smo dostojanstveno proslavili 31 godinu utemeljenja IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga „Rafael vitez Boban“ Split i kada smo se posebno prisjetili naših poginulih junaka i podijelili zahvalnice njihovim obiteljima – uslijedili su napadi i prozivke! Meta smo mnogih odavno i to redom onih koji nisu sudjelovali u obrani naše domovine Hrvatske, no da nas proziva čovjek koji je stao na branik Domovine, baš se i nismo nadali.

“Šokiralo nas je priopćenje gospodina Borislava Barišića, predsjednika Saveza udruga dragovoljaca HOS-a (UDHOS-a), u kojem iznosi neistine o ratnoj postrojbi IX. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“, a poglavito laži o njenom zapovjedniku pukovniku Marku vitezu Skeji! Pitamo se, u čijem interesu gospodin Barišić radi? I mi smo kao Udruga IX. bojne HOS-a bili dio Saveza UDHOS-a, no i istupili smo iz tog Saveza 12.prosinca 2021.godine, jer smo bili nezadovoljni radom Saveza. Jednoglasna je to bila odluka svih prisutnih članova naše Skupštine. Naime, od našeg „ulaska“ u Savez UDHOS-a, nikada nas nisu pozvali ni na jedan radni sastanak, redovnu, izvještajnu i izbornu Skupštinu! Ako ih je uopće bilo… Radili su što ih je volja. Nismo sudjelovali u nikakvim odlukama i radu Saveza, osim nekoliko puta kad smo bili pozvani na Božićni domjenak u Zagreb. Nisu nam pružali ni moralnu ni materijalnu potporu. Kada je trebalo braniti amblem HOS-a i pozdrav „ZA DOM SPREMNI“, oznaku i poklič pod kojim smo se borili u Domovinskom ratu, u obrani nam lijepe Hrvatske – to bi bilo isključivo na našu inicijativu.

U dobroj vjeri smo pristupili Savezu UDHOS-a, no brzo smo razočarani u sam rad Saveza – istupili, dok većina ostalih podružnica HOS-a i ratnih postrojbi nisu mu nikada ni pristupili. I sada čelnik tog Saveza, kojem ne pripadamo, koji ne radi ništa za zaštitu digniteta naših junaka, poginulih HOS-ovaca, se javlja i kritizira našu obljetnicu! Šireći laži, štiteći svoj položaj i za račun svoga poslodavca. O našem ratnom putu više ne treba ponavljati, bili smo na svim bojišnicama, diljem Domovine, u prvim redovima obrane Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika… i diljem Lijepe naše. Tko su bojovnici IX. bojne HOS-a, rečeno je mnogo puta. Hrabri ratnici, prvi na liniji, prvi u borbi…, a zadnji kada im treba zahvaliti.

A o našem ratnom zapovjedniku pukovniku Marku sada vitezu Skeji poglavito ne treba zboriti…. Kao ni o časnom imenu naše slavne postrojbe „RAFAEL VITEZ BOBAN“, kojoj je kum bio Anto Đapić Vaš mentor i koja je to ime dobila 1991. godine tijekom zapovijedanja sada pokojnog pukovnika Joze Radanovića. Kada je pukovnik Marko vitez Skejo vodio bitke na drniškom bojištu. Pa nam nije jasno o čemu pričate i za čiji račun to radite. Sramite se! Što se pak tiče titule VITEZ našem zapovjedniku Marku Skeji, očito iz Vas progovara – ljubomora! Na inicijativu pripadnika IX. bojne HOS-a, njegovih suboraca i članova Udruge koji svojim potpisom i OIB-om stoje iza te časne odluke, uručili smo titulu pukovniku Skeji, radi njegovih izuzetnih zasluga u Domovinskom ratu. Za tu odluku pukovnik Skejo nije ni znao do svečane akademije na kojoj mu je titula dodijeljena. Naš zapovjednik pukovnik Marko vitez Skejo može u svakom trenutku postrojiti nekoliko stotina svojih bojovnika i klicati ZA DOM SPREMNI, za razliku od Vas gospodine Barišić koji ne možete napuniti ni osobni automobil, a kamoli postrojiti vojsku.

Vi kao čelnik Saveza UDHOS-a dolazite bez oznake HOS-a u Knin na Dan pobjede domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Koga se bojite? Koga zastupate? Vi bježite od HOS-ovaca, a predsjednik ste Saveza UDHOS-a! Vama je dozvoljeno sudjelovanje u protokolu, dok nama stavljaju barikade zbog HOS oznaka i pozdrava ZA DOM SPREMNI koji je službeno znakovlje ratne postrojbe od 1991.godine, pod kojim znakom je poginulo preko 700 bojovnika HOS-a. Nama koji smo sudjelovali u gotovo svim oslobodilačkima akcijama i operacijama u Domovinskom ratu je zabranjeno sudjelovanje u svim službenim protokolima vezanim uz Domovinski rat. A vi šutite gospodine Barišiću. Pitamo se koga se stidite gospodine Barišiću ? Nas ? Ili svoje slike u ogledalu ? Čudne li slučajnosti. Ove godine 10. travnja dan IX bojne HOS-a Rafael vitez Boban bio je na Cvjetnicu. Svi nazočni su klicali HOS-u, što je podsjetilo na Isusov ulazak u Jeruzalem. Isusa je Juda izdao na Veliki petak, a HOS je Boro zvani Juda izdao odmah na Cvjetnicu. Juda za trideset srebrnjaka, a Boro za mrvice sa stola vladajuće kaste”, zaključuje se u dopisu 9. bojne HOS-a.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:screenshot

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.