Priznanje Moskve: Ukrajinske snage oštetile i treći most na rijeci Sejm u Kurskoj oblasti

19.08.2024. 13:55:00

Ruske snage vode žestoke borbe protiv ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti od 6. kolovoza, nakon što su tisuće ukrajinskih vojnika uspjele probiti zapadnu granicu Rusije, što je izazvalo veliku sramotu među ruskim vojnim vrhom. Sukobi u ovom području doveli su do ozbiljnog pogoršanja sigurnosne situacije, a posljedice se osjećaju diljem regije.

U ponedjeljak, ruski istražitelj potvrdio je da je Ukrajina tijekom vikenda pogodila i ozbiljno oštetila treći most na rijeci Sejm, gdje se borbe odvijaju već gotovo dva tjedna. "Dana 18. kolovoza kao rezultat ciljanog granatiranja uz upotrebu raketnog i topničkog oružja protiv stambenih zgrada i civilne infrastrukture u selu Kariž... oštećen je treći most preko rijeke Sejm", izjavio je predstavnik ruskog Istražnog odbora u videu objavljenom na Telegram kanalu poznatog voditelja ruske državne televizije Vladimira Solovjeva.

Reuters izvještava da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u petak objavilo kako je Ukrajina iskoristila zapadne rakete, najvjerojatnije HIMARS američke proizvodnje, za uništavanje mosta na rijeci Sejm u okrugu Gluškovo. Ovaj napad dodatno je zakomplicirao situaciju za ruske snage u regiji.

U drugoj video izjavi, također objavljenoj na Solovjevljevom Telegram kanalu, predstavnik ruskih istražitelja potvrdio je da je drugi most preko Sejma, u blizini sela Zvanoje, koji je služio za evakuaciju civila, oštećen raketom HIMARS. Ukrajinski zapovjednik zračnih snaga potvrdio je u nedjelju da su ukrajinske snage uništile ovaj most, čime su značajno smanjile kapacitet opskrbe ruskih snaga koje se bore protiv ukrajinskog napredovanja.

Vojni analitičari ističu da su tri mosta preko rijeke Sejm ključni za opskrbu ruskih snaga u području ukrajinske ofenzive. Jurij Podoljaka, utjecajni proruski vojni bloger porijeklom iz Ukrajine, prognozirao je u nedjelju da će Ukrajina u narednim danima pokušati preuzeti kontrolu nad još jednim strateškim mostom na rijeci Psel. Ako uspiju u tom naumu, to bi moglo dodatno destabilizirati ruske snage i njihove operacije u regiji.

Izvor: 24sata

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.