Profesor Rimac: Plenkovićev autoritet je stravično narušen

27.09.2022. 18:05:00

Ivan Rimac, profesor s Pravnog fakulteta, analizirao je u Newsroomu aktualnu političku i društvenu situaciju u Hrvatskoj, kao i razrješenje šefa VSOA-e Ivice Kindera.

“Ovo je opterećujuće za sustav i opću sigurnost države. Važno je da se čim prije razriješi pitanje vodstva. Ipak, ako politika ima toliku potrebu mijenjati vrh VSOA-e svakim novim mandatarom, onda očito nešto drugo nije kako treba biti. Trebali bi čuvati kadrove koji su iskusni i koji znaju kako se radi posao”; rekao je Rimac.

Kako navodi, čak i ako Kinder nije sam bio uključen u aferu, svejedno nema kontrolu nad organizacijom. “Time se odvaja vrh upravljanja od operative, koja očito djeluje izvan kontrole. Možemo se zapitati kakvu to operativu imamo i što oni zapravo rade. Mora postojati zapovjedna odgovornost. Ako imate nered u ovakvom sustavu, onda on ne funkcionira”, rekao je.

“Očito je da se shvatilo da se ne smijemo igrati s efikasnošću sustava. Koliko će se dugo političari dogovarati oko adekvatne osobe, to je još neizvjesno. Činjenica je da postoji cijeli niz narušavanja sustava, koji bi u ovakvoj međunarodnoj situaciji trebao perfektno funkcionirati”, rekao je.

Kaže kako je autoritet premijera Andreja Plenkovića stravično narušen. “Konstantno se narušava povjerenje u njega. Još od slučaja Matijanić se razotkrivaju razne afere, uz ostale probleme koje nije zahvatio, poput obnove od potresa. Od toga su svi digli ruke. Kada bismo iz medija uzeli premijerova obećanja, shvatili bismo da osim izjava da će se sve riješiti, ništa nismo dobili”, rekao je.

“Sjetimo se s kakvom je pompom najavljen ministar Paladina, a sada ne vidimo niti njega niti kuće. Imamo i ministra Filipovića, koji je sjedio nadzornom odboru INA-e i brao svoju apanažu iz te funkcije s jednakom strašću i predanošću poslu kao i ovi za koje se očekuje da će ih premijer smijeniti. Oni su tamo da bi uzimali novac i da ništa ne rade. Plenkoviću bi bilo ugodnije da oni odu za godinu dana ili u mandatu iduće Vlade, koju on neće voditi”, rekao je.

Komentirao je i prijedlog Furija Radina, koji navodi kako bi se kršenje poslovnika u Saboru trebalo novčano kažnjavati. “Predsjednik Sabora morao bi osigurati da rasprava bude konstruktivna i kompetentna. Jandroković ne može kriviti medije da prenose ekscese u Saboru ako ih je on dozvolio. Očekujemo ozbiljnost od zastupnika, a ako ona ne postoji, tu su mediji da to prenesu”, rekao je.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.