Promjenjivo vrijeme u petak diljem Hrvatske: Od kiše do sunčanih razdoblja, zima stiže krajem listopada

18.10.2024. 11:00:00

Prema detaljnoj vremenskoj prognozi Tomislave Hojsak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Hrvatsku u petak očekuju raznoliki vremenski uvjeti, uz izražene regionalne razlike u temperaturi, vjetru i padalinama.

Na istoku zemlje petak će obilježiti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, krajnji istok Hrvatske može očekivati ponešto sunca, no kako dan bude odmicao, oblaci će prevladati. U poslijepodnevnim satima, posebice na zapadu regije, moguća je kiša. Vjetar će puhati iz istočnog i jugoistočnog smjera, slab do umjeren, a dnevne temperature kretat će se između 15 i 18 °C, što je prilično blago za ovo doba godine.

Središnja Hrvatska zadržat će svježe i oblačno vrijeme, slično prethodnim danima, s temperaturama od 9 do 14 °C. Kiša će povremeno padati, no vjetar će oslabiti u odnosu na četvrtak, smanjujući osjet hladnoće. Iako se sunčana razdoblja ne očekuju, vrijeme će biti nešto ugodnije zbog smirivanja vjetra.

Sjeverni Jadran i Gorska Hrvatska također mogu očekivati kišu uz pretežno oblačno vrijeme, ali uz povremene kratke sunčane intervale. Na obalnim područjima puhat će umjereno do jako jugo, koje bi na Istri i otocima povremeno moglo dosegnuti olujne brzine. Temperature će u gorskim predjelima biti od 10 do 15 °C, dok će na obali i u unutrašnjosti Istre temperature dosegnuti između 15 i 21 °C.

Srednji Jadran i unutrašnjost Dalmacije čeka promjenjivo oblačno vrijeme s povremenim oborinama, uključujući mogućnost pljuskova praćenih grmljavinom. Dnevne temperature će se kretati između 20 i 23 °C, uz umjereno do jako jugo, a na otvorenom moru moguće su olujne brzine. More će biti umjereno valovito do valovito, a na otvorenim dijelovima Jadrana jače valovito, što će otežati pomorske uvjete.

Na jugu Hrvatske očekuje se slično vjetrovito vrijeme, iako s nešto slabijim jugom u odnosu na središnji dio Jadrana. Puhat će umjereni i jaki vjetrovi, uz povremenu kišu i mogućnost pljuskova s grmljavinom. Sunčana razdoblja bit će rijetka i kratkotrajna, a temperature će se kretati između 18 i 23 °C, što znači relativno toplo vrijeme za jesen.

Prognoza za vikend:

Subota će i dalje biti kišovita, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, uz prevladavajuće oblačno vrijeme i lokalne pljuskove koji mogu biti obilniji, posebice na sjeveru zemlje. Jugo će postupno slabiti, dok će na sjeveru zapuhati bura, donoseći promjenu u vjetrovitim uvjetima.

Od nedjelje slijedi stabilizacija vremena, uz sve više sunčanih razdoblja. Jutra će biti svježija, posebno u unutrašnjosti, gdje se očekuje magla i niska naoblaka. Na Jadranu su također mogući mjestimični magleni uvjeti, ali uz većinom povoljnije vremenske prilike. Ponedjeljak donosi dodatno smirivanje vremena, uz slabiji sjeverni vjetar i pojavu jutarnje magle te niskih oblaka, što bi moglo utjecati na promet. Za većinu Hrvatske, nedjelja i ponedjeljak bit će znatno povoljniji i sunčaniji dani u odnosu na oblačnu i kišovitu subotu.

Prava zima stiže krajem listopada:

Prema meteorološkim modelima koje prati hobist Dino Dundić, krajem listopada Hrvatsku će zahvatiti nalet polarne hladnoće, kada će temperature značajno pasti ispod prosjeka, uz mogući prodor hladnog zraka iz Polar Vortexa.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:snimka zaslona/Dnevno.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/DHMZ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.