Promocija filma o okrutnim zločinima kraj Benkovca uoči Božića 1991. godine

07.11.2019. 12:39:00

U subotu, 9. studenog 2019., u Pučkom otvorenom učilištu M. C. Nehajeva u Senju, zatim 12. studenog u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu i 18. studenog u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu organizirano je prikazivanje filma Luke Klapana “Bruški martirij“.

Dokumentarni film “Bruški martirij “tematizira vrijeme agresije na Hrvatsku, točnije događaj kada su uoči Božića 21. prosinca 1991. pripadnici Martićeve milicije iznenada banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca gdje su okrutno pogubili deset  civila.

Devet ih je bilo hrvatske nacionalnosti (Marinovići) , a jedan je bio Srbin – Svetozar Drča (35). Sve se dogodilo navečer iza 20 sati. Iz kuća su izvedeni i na mjestu streljani.

Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj potresan film obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

Film “Bruški martirij” prošle godine u produkciji FFVAL-a, snimio je redatelj Luka Klapan, svečana premijera bila je u Kneževoj palači u Zadru, a dokumentarac je još prikazivan u Benkovcu, Vodicama, Bruški, Drnišu, Pagu, Rijeci i Kinu Tuškanac u Zagrebu.

Slikovni rezultat za zločin bruška

Prikazivanje filma Bruški martirij primarno ima za cilj da ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin bude poznatiji u hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u oslobodilačkom Domovinskom ratu, koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

Subota, 9. studeni, Senj – Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva u 18 sati (organizator: Udruga branitelja Uskok Senj)

Utorak, 12. studeni, Zagreb – Narodno sveučilište Dubrava u 18 sati (organizator: Kulturni centar Dubrava)

Ponedjeljak, 18. studeni, Split – Gradska knjižnica Marka Marulića u 18 i 30 sati (organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split)

– Povod ovom masakru je do kraja nejasan. Pretpostavlja se da je to bila neka vrsta osvete zbog današnjeg hrvatskog generala Nojka Marinovića, bivšeg pukovnika JNA i istaknutog zapovjednika brigade JNA u Trebinju koji je napustio JNA, prešao na hrvatsku stranu i u rujnu 1991. postao zapovjednik obrane grada Dubrovnika. On je rodom iz Bruške – kazao je za 24 sata  povjesničar dr.Jakša Raguž sa Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Ante Marinović, tada 31-godišnjak, iako pogođen s pet metaka nekim je čudom preživio streljanje

– Ranjen sam s pet metaka, pao sam na zemlju i izgubio svijest. Kada sam se osvijestio, vidio sam oca i brata mrtve kraj sebe – ispričao je Ante Marinović koji je još prije deset godina pozvan kao svjedok na haškom suđenju bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću.

Tada je opisao kako je preživio pokolj, a isto stoji i u službenom izvještaju koje su zabilježile vlasti tzv. SAO Krajine odmah nakon ubojstava.

Naime, tu večer su u njegovu kuću upala  “tri naoružana pripadnika milicije Krajine” s automatskim puškama u rukama dok su on, njegov brat, otac, tetak i susjed Stevo Drača kartali i pili.

– Rekli su: ‘Dižite se sa stola, hajde vanka’, izveli nas iz kuće, poredali pred zid i počeli pucati. Sveto i tetak Petar su počeli trčati pa su pucali na njih i ubili ih na vratima dvorišta – svjedočio je Ante Marinović.

On je pao pokošen mecima zajedno s ocem i bratom. Nakon što se osvijestio otišao je kroz šumu do sela Klanjeva draga, udaljenog 6-7 km, gdje su ga primili rođaci koji su pozvali Hitnu pomoć. Odvezen je prvo u Benkovac, gdje su ga previli, a potom u bolnicu u Knin gdje je ostao desetak dana.

U bolnici u Kninu saznao da je u napadu na Brušku ubijeno još šest civila – Ika, Dragan, Stana, Manda, Krste i Draginja Marinović.

Izvor: Maxportal/ /Foto:promo

Izvorni autor: R.I.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.