PROSLAVA OLUJE Zbor veterana žestoko reagirao na izbor glavnog govornika: 'Odbacujemo prijedlog da se navedena osoba obraća braniteljima'

31.07.2021. 19:12:00

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi reagirao je vezano uz obljetnicu VRO "Oluja" 2021., točnije na izbor glavnog govornika na ovogodišnjoj proslavi.

Dvadeset i šesta obljetnica operacije Oluja organizirat će se u skladu s epidemiološkim mjerama pa će se tako središnji dio programa održati na stadionu NK Dinara u Kninu, a protokolarni dio na Kninskoj tvrđavi, potvrdio je u utorak ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Svečani govor na ovogodišnjoj obljetnici  Oluja u Kninu održat će Danijel Rehak, vukovarski branitelj i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na što su reagirali iz Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

"Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja smatra velikom proslavom pobjede nad velikosrpskom agresijom koja je počinjena od strane Srbije, Crne Gore i pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj. Toga dana odavanjem počasti prisjećamo se i svih naših suboraca koji su ugradili svoje živote na oltar domovine.

Kao bivši pripadnici profesionalnih vojnih postrojbi, a danas okupljeni u Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi smatramo da zaslužujemo biti dionici toga i takvih događanja u RH. Sam protokol obljetnice sačinjen je na način kako smo već nekoliko godina zahtijevali, pri tome vodeći računa o epidemiološkim mjerama koje su na snazi. Na isti ZUV HGP nije imao primjedbi, iako je sam protokol objavljen dan prije sastanka u Ministarstvu hrvatskih braniteija na koji smo bill pozvani.

Ne slažu se s izborom govornika

Veličanstvena proslava VRO "Oluja" i nama je u interesu kao i naš zajedništvo. Ono što nas je zasmetalo i što smatramo nekorektnim je "prijedlog" govornika u ime hrvatskih branitelja na proslavi VRO "Oluja". ZUV HGP okuplja sve gardijske postrojbe u Republici Hrvatskoj kroz koje je prošlo nešto više od 74.000 pripadnica i pripadnika te samim time smatramo da smo s time trebali biti upoznati, all isto tako i sudjelovati u donošenju odluke o govorniku ispred hrvatskih branitelja. Nažalost, Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s nama nepoznatim udrugama dalo je prijedlog i odlučilo je da to bude Danijel Rehak.

U nedostatku vremena, all i isticanja kandidata kojega bi ZUV HGP predložio ne želimo dovoditi ničije ime u situaciju da ga se medijski šikanira, jer se odluka o govorniku ispred hrvatskih branitelja neće promijeniti. Smatramo to nekorektnim potezom Ministarstva hrvatskih branitelja te odlučno odbacujemo prijedlog da se navedena osoba obraća ispred svih hrvatskih branitelja jer je prijedlog govornika nametnut.

Prema navedenome Upravna tijela Zbora donijet će odluku o sudjelovanju ZUV HGP u obilježavanju obljetnice VRO "Oluja" 2021. u Kninu.", stoji u priopćenju.

Izvor: direktno.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.