Prva analiza učinka cjepiva kod nas: Nitko tko se zarazio nakon cijepljenja nije umro od korone

07.07.2021. 22:48:00

Među onima koji su primili barem jednu dozu, naknadna zaraza covidom-19 zabilježena je kod manje od jedan posto primatelja

Niti jedna osoba u Hrvatskoj koja je cijepljena nije preminula od posljedica infekcije koronavirusom, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Analiza je napravljena na temelju podataka o svim osobama cijepljenim do 10. svibnja, njih ukupno 882.120, čiji je status provjeren tri tjedna kasnije, odnosno 1. lipnja. Od svih cijepljenih osoba, nakon primljene prve doze zarazilo se njih 8423, što je nešto manje od jedan posto ukupno cijepljenih. Nakon potpunog cijepljenja, odnosno primljene obje doze, oboljelo je 1146 osoba.

Od osoba koje su cijepljene dvjema dozama njih 149 je hospitalizirano, odnosno 13 posto od onih koji su oboljeli unatoč cjepivu, a među cijepljenima jednom dozom u bolnici je završilo njih oko 9 posto.

Umrla nije ni jedna osoba, što nedvosmisleno upućuje na to da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg.

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, objašnjava da je očekivano da će se manji dio cijepljenih osoba razboljeti, kao što je slučaj sa svim cjepivima, no ključno je da cjepivo štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne njege.

- Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da cjepivo nije dovoljno istraženo. Da je covid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi ni trebalo cjepivo, ja se prvi ne bih cijepio da je to bila razina ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest - kaže Venus.

Nužne dvije doze

- Koliko znam, nije bilo ni teško oboljelih osoba koje su cijepljene s dvije doze. Kad se netko i razboli unatoč tome što je primio obje doze, uglavnom je riječ o osobama koje inače moraju u bolnicu jer imaju neke pridružene bolesti - govori Venus. Napominje da nikad nitko nije rekao da cjepivo štiti 100 posto u smislu da nitko neće imati pozitivan test na covid.

- Manji dio cijepljenih će se razboljeti, a iznimno mali će završiti u bolnici - poručuje. Nadalje kaže da su upravo te brojke argument koji nam govori da se moramo cijepiti jer štite od fatalnih posljedica. Smatra da je važno istaknuti da svi trebaju dvije doze, jer prema zadnjim podacima iz Britanije, dvije doze štite i od delta soja u 88 posto slučajeva.

- Postoje i istraživanja iz Izraela o 73 posto učinkovitosti nakon dvije doze. No, tu naravno govorimo o blagim slučajevima, za one koji su cijepljeni - kaže Venus.

I epidemiolog Branko Kolarić napominje da uvijek postoji manji dio osoba koje ne razviju adekvatan imunitet nakon cijepljenja i koje će se razboljeti.

- Podaci američkog CDC-a pokazuju da su od ukupnog broja preminulih, 99,5 posto bile necijepljene osobe. To dovoljno govori o tome koliko je cjepivo dobra zaštita - ističe Kolarić. Smatra da je važno da se cijepimo u što većem postotku, iako za sve u životu postoji rizik.

- Rizik cijepljenja statistički je zanemariv. Sada ću karikirati, ali veći je rizik sjesti u auto i otići na more. Veća je vjerojatnost od prometne nezgode nego od ozbiljnih nuspojava od cjepiva, no svejedno će svi otići na more - kaže Kolarić.

44 posto cijepljenih

Iz HZJZ-a napominju da su među oboljelima nakon cijepljenja, koji su završili u bolnici, i svi oni bolesnici koji se redovito liječe u dnevnim bolnicama (pacijenti na dijalizi, kemoterapijama i slično), a kod kojih je covid-pozitivan rezultat evidentiran slučajno, pri redovitom testiranju ili drugoj obradi. Riječ je bila o bolesnicima koji nisu imali nikakvih simptoma.

S obzirom na vrstu cjepiva, nakon primitka AstraZenece razboljelo se 1,4 posto cijepljenih, nakon Pfizera njih 1 posto, a nakon Moderne 0,8 posto onih koji su primili barem jednu dozu. Od oboljelih, bolničko je liječenje trebalo 11,3 posto oboljelih nakon cijepljenja AstraZenecom i Modernom te njih 9,3 posto cijepljenih Pfizerovim cjepivom.

Do utorka je u Hrvatskoj utrošeno 2,714.126 doza cjepiva. Dosad je 1,518.820 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1,195.306 primilo obje doze. Na dan 6. srpnja potrošeno je 27.588 doza cjepiva. Ukupno se barem jednom dozom cijepilo tek 44 posto odraslih stanovnika, bitno manje od prosjeka EU, koji iznosi 63 posto.

- Cijepljenje protiv covida-19 nije vaša tema? Necijepljenjem upravo pokazujete da ste dio nje. Štoviše, pišete negativan scenarij i to ne samo za sebe, nego i za svoju obitelj, susjede i svoje sugrađane. Ako ne postoji medicinski razlog da se cijepite, a to ne želite učiniti, morate si postaviti sljedeća pitanja. Želite li ugroziti svoje i tuđe zdravlje? Želite li poništiti napor svih onih koji su se cijepili?

Želite li spriječiti postizanje kolektivnog imuniteta? Želite li snositi krivnju za mogući 4. val. epidemije, ponovno punjenje bolnica, smrt ljudi? Želite li produljiti gospodarsku krizu? Želite li spriječiti povratak života u normalu? Odgovor i odgovornost isključivo je na vama - poručio je danas ministar Vili Beroš.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Ivana Krnić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.