PRVA HNL: Hajduk, Rijeka i Gorica svi silama žele u Europu, dok se Varaždin pokušava podići s dna ljestvice

16.05.2021. 10:52:00

U nedjelju se igraju preostala tri susreta 35. kola HT Prve lige, a sve susrete možete gledati na Arenasport 3 (MAXtv)

Nedjelja nam nudi bogati program kada je riječ o domaćem prvenstvu. U 35. kolu Hrvatski Telekom Prve lige Varaždin dočekuje Rijeku, Šibenik Hajduk, a Gorica Dinamo. Modri su već ranije osigurali novi naslov prvaka, dok je Osijek potvrdio drugo mjesto, ali velika se borba još vodi za ostanak u ligi i za Europu.

 

Varaždin - Rijeka 15:00 (Arenasport 3, MAXtv)

Varaždin se grčevito bori za ostanak u ligi i uoči susreta s Rijekom se nalazi na zadnjem, 10. mjestu, s 28 osvojenih bodova, dok su Riječani s druge strane u borbi za Europu i love Goricu koja ima četiri boda više i suvereno drži treće mjesto. Izgubi li Gorica od Dinama, a Rijeka pobijedi Varaždin, doći će samo na bod razlike uoči zadnjeg kola.

'Još jedna u nizu bitnih utakmica. Sami o sebi odlučujemo, sve imamo u svojim rukama. Očekujem da ponovimo izdanje iz Koprivnice i odigramo pravu mušku borbenu utakmicu uz pozitivnu energiju i s nadom da ćemo uzeti tri boda', rekao je trener Rijeke Goran Tomić pa dodao:

'Varaždin je u zadnjih osam utakmica doživio samo dva poraza. Imaju dosta neodlučenih rezultata i namučili su sve favorite. Imaju kvalitetu i brzinu prema naprijed, kvalitetni su u sredini i u dobrom raspoloženju čekaju utakmicu u kojoj su im bodovi jako bitni. I nama su bodovi bitni i tako se moramo postaviti. Idemo u Varaždin osvojiti tri boda', poručio je Tomić.

Bodovi trebaju i Varaždinu, a njihov trener Zoran Kastel zna da neće biti lako.

'Svih deset susreta koji će se odigrati do kraja prvenstva o nečemu odlučuju. Tri boda Rijeci puno znače u borbi za Europu, a nama trebaju bodovi u borbi za ostanak. Naš motiv treba biti veći od njihovog je mi se borimo za goli život i nadam se da će to probuditi inat, volju i želju u ekipi i da ćemo na taj način moći parirati Rijeci', rekao je trener Varaždina pa dodao:

'Moramo biti strpljivi i pametni kao u Maksimiru, te disciplinirani i voditi računa o njihovoj kvaliteti. Jako su opasni prema naprijed, imaju strašnu individualnu kvalitetu Murića, Drmića, Andrijaševića i Menala, a ne treba zaboraviti ni polivalentnog veznog igrača Lončar. Kvalitetna ekipa, moramo zaustaviti njihove polukontre i kontre, pokušati se nametnuti s posjedom te tako doći do pozitivnog rezultata', poručio je Kastel.

Šibenik - Hajduk 17:05 (Arenasport 3, MAXtv)

Hajduk i Šibenik su susjedi na tablici, ali Splićani su na petom mjestu s 54 boda, dok današnji domaćini imaju tek 35 osvojenih bodova i nalaze se na šestoj poziciji. Šibenik je zapravo i siguran na šestom mjestu jer Slaven Belupo koji ga slijedi uoči zadnjeg kola ima 31 bod i ne može ga više stići, dok se Splićani još nadaju Europi u koju ih zapravo vodi tek teorija. Trener Hajduka Paolo Tramezzani je upravo i debitirao protiv Šibenika.

'Sjećam se trenerskog debija u Šibeniku i velike želje da se dobro započne. Bila je to vrlo teška i komplicirana utakmica protiv vrlo organiziranog i strukturiranog protivnika. Znamo da će nas i sutra čekati slična utakmica. Utakmica na Poljudu također nije bila jednostavna. Želimo nastaviti igrati dobro i davati sve od sebe. Ova utakmica nam predstavlja još jedan važan korak i toga smo svjesni. Fizički smo se oporavili od posljednje utakmice, dakle spremni smo za još jedan od brojnih nastupa u finišu sezone', rekao je Tramezzani koji optimizam temelji na visokoj pobjedi nad Goricom u prošlom kolu:

'Protiv Gorice smo zaista odigrali dobro, prezentirali smo kvalitetan nogomet i to je za nas bila jedna posebna utakmica. Vjerujem da je ova momčad pokazala kako uvijek želi dati sve od sebe, posjeduje duh koji uvijek traži pobjedu. Ono što će sutra biti važno je da na terenu pokažu ono što nam je omogućilo u nekoliko posljednjih utakmica vrlo dobre izvedbe', rekao je trener Bilih. Talijan je za kraj dodao kako je svjestan da nema pravo na kiks.

'Već neko vrijeme znamo da ne smijemo učiniti krivi korak. Također je istina da sve ne ovisi o nama. Ipak, sve ono što ovisi o nama, sve ono što možemo kontrolirati je naš glavni cilj. Moramo voditi računa da nam drugi rezultati ne odvraćaju pažnju iako znamo da nam mogu biti bitni, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. Moramo se koncentrirati i uložiti svu energiju i pažnju na teren u našim utakmicama. Na kraju prvenstva ćemo vidjeti do kuda smo stigli mi, a do kuda naši konkurenti i izvući zaključak. Za mene je bitno da momčad drži ovaj visoki nivo i da ga demonstrira svaki dan, ne samo na utakmicama, već i na treningu', zaključio je Tramezzani.

Trener Šibenika Sergio Escobar otkrio je kako je neke igrače odmrao baš za derbi s Hajdukom.

'Planski smo neke igrače odmarali u Osijeku, nadam se da im je taj 'time out' dobro došao. Također, u Gradskom vrtu smo dali pirgodu i nekim mladim igračima. Nema dvojbe kako je utakmica s Hajdukom vrlo važna za nas, ne toliko zbog bodova, nego zbog rivaliteta koji vlada među ovim klubovima i gradovima svakako. Hajduk nam stiže u vrlo dobroj formi, vjerojatno u svom najboljem momentu u sezoni. S druge strane, mi smo bez grča, možemo slobodno otpustiti kočnice. Zaista, bilo bi lijepo pobijediti ili uzeti barem jedan bod u posljednjoj utakmici sezone na Šubićevcu', rekao je Escobar pa dodao kako mu je žao što neće igrati ponajbolji igrač i kapetan njegove momčadi:

'Žao mi je što neće igrati Marko Bulat koji je protiv Osijeka zaradio treći žuti karton. Razgovarao sam s njim i čeka ga još gostovanje kod Dinama u zadnjem kolu. Bit će to posebna utakmica za njega jer je Dinamo njegov budući klub. No, i bez našeg kapetana vjerujem da ćemo složiti dobru ekipu za suprostaviti se Hajduku. Nadam se da će biti lijepa utakmica', zaključio je Escobar.

Gorica - Dinamo 19:10 (Arenasport 3, MAXtv)

Dinamo je odavno potvrdio naslov prvaka i sada samo čeka finale Kupa protiv Istre kako bi sezonu pokušao završiti s duplom krunom. U međuvremenu ih čeka 35. kolo HT Prve lige i Gorica koja želi potvrditi Europu za iduću sezonu. Gorica je doživjela težak poraz protiv Hajduka, no trener Siniša Oreščanin kaže kako to nije poremetilo atmosferu.

'Atmosfera je dobra. Uvijek pokušavamo biti realni i iskreni jedni prema drugima. Želimo biti normalni i u porazu i u pobjedi. Već smo nešto pričali, a pričat ćemo još uoči Dinama. Bio je to realan rezultat. Hajduk je bio bolji i zaslužio je pobjedu. Jako su dobro kaznili sve naše propuste. Takve utakmice dođu. Najvažnije je ne šiziti nego jednostavno shvatiti da dođu i takvi dani. Želimo se popraviti i ići dalje', rekao je Oreščanin pa se osvrnuo na Dinamo:

'Dinamo je Dinamo. Znamo njegovu kvalitetu. Bavit ćemo se sami sa sobom. Želim dati najbolje od sebe i prikazati se u najboljem svijetlu. Mislim da smo u svim utakmicama koje smo s njima igrali ovog proljeća bili konkurentni i blizu pozitivnog rezultata i nadamo se da će zakon velikih brojeva sada biti okrenut na našu stranu', poručio je Oreščanin.

 

Izvor: tportal.hr/Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Izvorni autor: S.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.