Pukovnik JNA natjerao vojnike na gadosti nad hrvatskom obitelji, ali on je učinio najveću

08.07.2024. 10:56:00

SUDI IM SE

Pred Županijskim sudom u Splitu održano je glavno ročište u krivičnom postupku protiv opuženih Petra Baljaka (1956), Gorana Udovčića (1971), Dragana Gligića (1965), Drjana Paunovića (1971), Riste Popovića (1962), Miće Đokića (1955) i Bore Đokića (1965) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicu je podiglo  25. rujna 2013., a njome se jednom pripadniku bivše JNA, makedonskom državljaninu Petru Baljak, stavlja na teret da je tijekom rujna 1991. godine u okupiranom Drnišu tijekom oružanog sukoba između legalnih vlasti Republike Hrvatske i paravojnih formacija tzv. Krajine i vojske bivše JNA, kao poručnik naredio šestorici podređenih vojnika da nasilno uđu u kuću bračnog para hrvatske nacionalnosti.

PNakon toga je zajedno s vojnicima udarao supružnika rukama, nogama i kundacima pušaka po čitavom tijelu, a kada je njegova supruga stala zapomagati, i nju su udarili kundakom puške.

Foto: Screenshot/YT
Poručnik se tereti i za silovanje

Oštećenik je zadobio brojne krvne podlive, rane i napuknuće desne ruke, a okrivljenik je silom odvukao njegovu suprugu u sobu i silovao je, a po povratku u prizemlje je naredio vojnicima da pretraže kuću i uzmu sve što je vrijedno, što su oni i učinili.

Šestoricu pripadnika bivše JNA od kojih su trojica (1971, 1965. i 1955) nepoznatog prebivališta i državljanstva, dvojica (1965. i 1962) državljani Bosne i Hercegovine a jedan (1971) državljanin Srbije, se tereti da su u navedenom događaju, kršeći pravila međunarodnog prava, pod zapovijedanjem istog poručnika, naoružani puškama, zajedno s njim udarali rukama, nogama i kundacima pušaka po čitavom tijelu supružnika kojeg su fizički ozlijedili, a potom su i njegovu suprugu udarili kundakom puške. 

Postupajući po naređenju okrivljenog poručnika pretražili su kuću radi prisvajanja vrijednih predmeta. Protiv svih okrivljenika je određen pritvor i izdan nalog za izdavanje potjernice jer se nalaze u bijegu i nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.