Pupovac: Dajmo priliku novoj snazi koja potiče solidarnost umjesto podjele

12.01.2021. 15:24:00

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je utorak da je potres koji je pogodio petrinjsko područje zbližio Hrvate i Srbe koje je rat razdvojio, pa sada treba dati priliku toj novoj snazi koja potiče solidarnost umjesto podjele.

"Ovo je bila prilika da obilježimo činjenicu da ratne strahote koje su nas podijelile, istovremeno i strahote potresa koje nas zbližavaju sada dobivaju na snazi, pa trebamo dati priliku toj novoj snazi koja potiče solidarnost umjesto podjele", rekao je Pupovac novinarima.

Na zagrebačkom Jezuitskom trgu naglasio je kako se okupljaju ispred skulpture ribara koji se bori sa zmijom, autora Simeona Roksandića, a kod iste skulpture u beogradskom parku Kalemegdanu također su se okupili mnogi koji su htjeli iskazati potporu nakon razornog potresa.

Roksandić je inače srpski kipar koji je rođen u Majskim Poljanama, području na kojem je zbog potresa poginulo čak pet građana.

Privredna komora Srbije donirat će Hrvatskoj 50.000 eura

Pupovac je najavio da će Privredna komora Srbije danas donirati Hrvatskoj 50.000 eura za saniranje štete od potresa, a prethodno su već donirali i Beograd te srbijanska Vlada. Naglasio je kako će se donirati i građevinski materijal dostupan svima.

"Uskoro će stići tri šlepera građevinskog materijala iz Pazove, a istovremeno će doći i građevinski materijal iz Kikinde. Kao što će doći i obuća iz Tigra iz Pirota", rekao je.

Na pitanje novinara o medijskim tvrdnjama kako pomoć SNV-a ide samo građanima srpske nacionalnosti pogođenima potresom, Pupovac odbija tu tezu i naglašava kako pomoć dijele svima kojima je potrebna.

"Šleperi s građevinskim materijalnom se nalaze u Komunalcu i dostupni su svima. Isto tako kada dođu gumene čizme bit će podijeljene svima. Kada je posrijedi naše doniranje pomoći, mi je doniramo i našim sugrađanima islamske vjere", poručio je Pupovac.

Dodao je kako su pomoć davali i romskim zajednicama na području Siska, Čapraških Poljana i drugim mjestima.

"Što se tiče osjetljivosti na spominjanje nacionalnosti žrtava, ja razumijem to, ali bio je neophodan interes da se odgovori na pitanje novinara Tanjuga zbog toga da se izbjegnu dezinformacije o tome da stradavaju samo Srbi ili o tome kako se tretiraju Srbi u Hrvatskoj", naglasio je.

Dodao je kako im u ovom trenutku nije interes da se bilo koga dijeli, već da budu solidarni.

"Veoma nam je važno da one godine diskriminacije kojima su Srbi na području Banije bili izloženi, da te godine budu iza nas i da to prevladamo zajedničkim naporima stvaranjem nove politike obnove i razvoja na području Banije", rekao je Pupovac.

Potpora oporbi na osnivanju istražnog povjerenstva 

Kazao je kako će podržati napore oporbe za formiranjem saborskog istražnog povjerenstva koje bi istražilo poslijeratnu obnovu na tom području, no upozorava da ne smije biti generalizacije i hajke, već da se trebaju utvrditi izvođači tih radova.

Komentirao je i jučerašnje Predsjedništvo HDZ-a, s kojega su mediji prenijeli informaciju da se polemiziralo o nazivu Banija ili Banovina, rekavši da treba slušati ljude koji su lišeni predrasuda u jezičnoj sferi i koje ne moči jezični nacionalizam.

Šuica najveću štetu napravila sebi i stranci

Na pitanje je li mu sporno da je, prema navodima medija, to izjavila potpredsjednica Europske komisije i članica Predsjedništva HDZ-a Dubravka Šuica, odgovorio je kako je ona tom izjavom ona najveću štetu napravila sebi i stranci te ulozi koju obnaša.

Pupovac je ocijenio kako polemiziranje o nazivima ne pokazuje prednosti, već slabosti, pa je pozvao da se svi vrate svome poslu koji je u ovome trenutku kako smjestiti stradale na sigurno i toplo te nakon toga razviti program obnove i razvoja.

Na Predsjedništvu HDZ-a navodno su optužili medije da zajedno s oporbom umanjuju napore Vlade u kriznoj situaciji, na što je Pupovac kazao kako od medija ne treba praviti neprijatelje, nego s njima surađivati.

Izvor: hina/Foto:Goran Mehkek/Cropix

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.