Putinov govor na vojnom mimohodu u Moskvi

10.05.2021. 09:25:00

Na moskovskom Crvenom trgu održan je tradicionalni veliki vojni mimohod ruske vojske povodom Dana pobjede i završetka Drugog svjetskog rata. Na njemu, također tradicionalno, ruski predsjednik Vladimir Putin održao je svoj prigodni govor, nakon kojeg je mimohod i počeo.

Od uobičajenih riječi zahvale i pijeteta prema svim poginulim i preživjelim vojnicima i civilnim žrtvama Velikog domovinskog rata (one su na prostoru SSSR-a bile uistinu goleme i iznose oko nevjerojatnih 30 milijuna poginulih) i podsjećanja na tadašnje okolnosti i najvažnije podvige iz te krvave ali i slavne epopeje ruske (i sovjetske) povijesti, nas uvijek najviše zanima onaj dio Putinovog govora koji se posredno ili neposredno dotakne i sadašnjih (geo)političkih zbivanja ili procesa koji se odvijaju u svijetu. Evo dijela njegovog govora:

„… Gotovo stoljeće dijeli nas od događaja kada je u središtu Europe monstruozna nacistička zvijer postala drska i stekla grabežljivu snagu. Parole o rasnoj i nacionalnoj superiornosti, antisemitizmu i rusofobiji zvučale su sve ciničnije. Sporazumi s ciljem zaustavljanja klizanja prema svjetskom ratu lako su se prekrižili.

Povijest traži zaključke i pouke. Ali, na žalost, mnoge ideologije nacista, onih koji su bili opsjednuti zabludnom teorijom njihove isključivosti, ponovno se pokušavaju staviti u službu.

I ne samo svakakve radikale i skupine međunarodnih terorista. Danas vidimo okupljanja neporaženih kažnjenika i njihovih sljedbenika, pokušaje prekrajanja povijesti, opravdanja izdajnika i kriminalaca, na čijim je rukama krv stotina tisuća civila.

Naši ljudi predobro znaju kamo ovo sve vodi. Svaka obitelj ima sveto sjećanje na one koji su izvojevali pobjedu. I uvijek ćemo biti ponosni na njihov podvig.

Rusija dosljedno brani međunarodno pravo, dok ćemo mi čvrsto braniti svoje nacionalne interese i osigurati sigurnost svojih ljudi.

Pouzdana jamstva za to je hrabra ruska vojska, nasljednici vojnika pobjede. I naravno, naš zajednički rad na razvoju zemlje, na dobrobiti ruskih obitelji.

Naši veterani, njihove sudbine, njihova odanost domovini primjer su za nas. Vrhunac kojem moramo težiti i potvrditi značaj, vrijednost grandiozne pobjede u našim mislima i postupcima. U našim djelima i budućim postignućima u ime Domovine.

Slava pobjedničkom narodu!

Sretni blagdani!

Sretan vam Dan pobjede!

Izvor: Geopolitika

Izvorni autor: Irina Meter/Photo by: Konstantin Abrosimov

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.