RASPADA LI SE BIH?: Hrvati će tražiti preustroj BiH nastavi li se preglasavanje Hrvata

19.02.2022. 09:44:00

Hrvatske stranke u BiH predložit će u subotu da se s Bošnjacima nastave razgovori o izbornoj reformi, a u slučaju ponovnog nametanja političkih predstavnika Hrvatima tražit će teritorijalni preustroj zemlje, stoji u dokumentu koji je u petak procurio u javnost.

Nekoliko lokalnih portala objavilo je nacrt zaključaka pripremljenih za izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u subotu u Mostaru.

Nije isključeno da dokument bude dorađen, no kostur je usuglašen, potvrdili su neimenovani izvori iz HNS-a koji okuplja petnaest hrvatskih stranaka.

Ta krovna politička organizacija bosanskohercegovačkih Hrvata kaže je za nastavak razgovora o izbornoj reformi s predstavnicima bošnjačkih stranaka i međunarodne zajednice, jer je postojeći izborni zakon “antidaytonski i nije ustavan”.

U takvim okolnostima ne mogu se održati izbori predviđeni za listopad ove godine, kažu u HNS-u dodajući da ne isključuju mogućnost bojkota.

Hrvatske stranke ne isključuju ni pokretanje ‘pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda’ u slučaju da brojniji Bošnjaci Hrvatima ponovno nametnu političke predstavnike u Dom naroda parlamenta Federacije BiH i kolektivnog predsjedništva države.

Sve bošnjačke stranke koje budu eventualno sudjelovale u tome stranke HNS-a BiH će smatrati uzurpatorima hrvatske pozicije i više neće surađivati, piše u zaključcima.

Na nedavnim pregovorima hrvatskih i bošnjačkih stranaka u Neumu uz posredovanje SAD-a i EU-a i kasnije u Sarajevu nije došlo do dogovora o načinu biranja izaslanika u Dom naroda i članova predsjedništva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović zauzeli su se za odgodu izbora u BiH i nastavak razgovora protiveći se nastavku prakse preglasavanja Hrvata u BiH.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.