RASPLET SKUPINE C: Austrija je u posljednjoj utakmici svladala Ukrajinu 1:0, dok su Nizozemci ispratili Makedonce s 3:0

21.06.2021. 18:09:00

UKRAJINA - AUSTRIJA 0:1 (Baumgartner 21')

UKRAJINA (4-3-1-2): Buščan - Karavajev, Zabarnji, Matvijenko, Mikolenko (od 85. Besjedin) - Šaparenko (od 68. Marlos), Sidorčuk, Zinčenko - Malinovskij (od 46. Cigankov) - Jaremčuk, Jarmolenko. Izbornik: Andrij Ševčenko.

AUSTRIJA (4-3-2-1): Bachman - Lainer, Dragović, Hinteregger, Alaba - X. Schlager, Laimer (od 72. Ilsanker), Grillitsch - Baumgartner (od 33. Schöpf), Sabitzer - Arnautović (od 90. Kalajdžić). Izbornik: Franco Foda.

------------------------------------------------------------------------------------------

U posljednjem kolu skupine C Ukrajina Austrija odlučivali su od drugom mjestu, oba izbornika minimalno su mijenjali postavu, ali je Franco Foda napravio krucijalnu promjenu vrativši Davida Alabu na lijevog braniča i umjesto s trojicom u zadnjoj liniji igrao je četvoricom. Marko Arnautović zaigrao je u prvom sastavu, iza njega su ordinirali Sabitzer Baumgartner, a na lijevom krilu zaigrao je Grillitsch.

Sastav je to koji je donio pobjedu Austriji, a također valja istaknuti kako je Hrvatskoj u ovoj utakmici nije odgovarao jedino remi jer bi u tom slučaju vjerojatno morala dobiti Škotsku s dva pogotka razlike. Ovako, Austrijanci su nam na neki način pomogli te je tako sada Vatrenima potrebna bilo kakva pobjeda kako bi prošla u iduću fazu natjecanja.

Ševčenko je napravio jednu promjenu, umjesto Stepanenka na mjesto korektora vezne linije zaigrao je Sidorčuk. Očekivalo se da će njegova momčad biti puno aktivnija, no kao da im se u glavu uvukla misao da će im remi donijeti drugo mjesto, i premda su u najavi govorili da nema mjesta kalkulacijama, na terenu, barem u prvom dijelu to nisu pokazali.

image
 MIHAI BARBU Afp

Austrija je krenula odlučnije, ali u prvih deset minute nismo vidjeli previše, tek jedan oštar ubačaj Jarmolenka kojeg je Bachmann bez problema uhvatio, te volej Sabitzera koji je završio visoko preko gola. I dalje su Austrijanci bili aktivniji, u 16. minuti Arnautović je iskoristio jednu pogrešku u dodavanju Ukrajinaca, imao je dosta vremena za udarac, malo je previše oklijevao pa je na kraju njegov pokušaj od bloka završio u korneru, minutu kasnije Jaremčuk je bio u izglednoj situaciji, ali ukrajinska reprezentacija od svega je dobila samo korner.

U 21. minuti Austrija je došla do vodstva. Novi korner s lijeve strane izveo je Alaba, oštar ubačaj sletio je na peterac, a tamo se najbolje snašao Baumgartner koji je ispružio desnu nogu ispred Zabarnjia i pogodio mrežu.

Jasno, to je pokrenulo Ukrajince koji su željeli izbjeći poraz pod svaku cijenu, krenuli su nešto odlučnije, no Austrijanci i dalje imali loptu u svojim nogama i nekoliko kornera. U 29. velika prigoda za igrače u žutim dresovima, Šaparenko je ušao s lijeve strane u kazneni prostor Austrije, uputio je udarac desnom nogom u desni kut Bachmanna koji je to obranio, na odbijancu je bio Jarmolenko, ali nije uspio s nekoliko metara zabiti za izjednačenje.

image
 MIHAI BARBU Afp

Do kraja prvog dijela vidjeli smo promjenu u Austriji, strijelac Baumgartner je izašao zbog ozljede, ušao je Schöpf, te dvije šanse za Fodinu momčad, Buščan je obranio Laimerov pokušaj, dok je Arnautović s 12 metara pucao pored gola.

Ševčenko je napravio promjenu u poluvremenu, ušao je Cigankov umjesto neprimjetnog Malinovskog. Međutim, ni to nije donijelo previše za Ukrajinu, osim što su se izdjednačili u posjedu lopte, malo toga su uspjeli iskreirati prema naprijed. Najopasnija situacija pred Bachmannom dogodila se u 62. miniti kada je Karavajev ubacio iz slobodnog udarca, a Lainer je nespretno skrenuo loptu prema svom golu, ali je vratar Austrije bio na mjestu.

Većinu vremena igralo se između dva šesnaesterca, Ukrajina je izgledalo vrlo umorno, dok su Austrijanci bez problema kontrolirali dvoboj. Na kraju su osvojili tri boda i drugo mjesto te će u osmini finala igrati protiv Italije, 26. lipnja na Webleyju. Ukrajina mora čekati rasplet ostalih skupina i vidjeti hoće li proći dalje.

NIZOZEMCI LAKO S MAKEDONIJOM

SJEVERNA MAKEDONIJA - NIZOZEMSKA 0:3 (Depay 24', Wijnaldum 51', 58')

SJEVERNA MAKEDONIJA (4-2-3-1): Dimitrievski – Ristovski, Velkovski, Musliu, Alioski - Bardhi (od 78. Stojanovski), Ademi (od 79. Nikolov -) – Tričkovski (od 56. Čurlinov), Elmas, Trajkovski (od 68. Hasani) – Pandev (od 69. Kostadinov). IZBORNIK: Igor Angelovski.

NIZOZEMSKA (3-5-2): Stekelenburg – De Vrij (od 46. Timber), De Ligt, Blind – Dumfries (od 46. Berghuis), De Jong (od 79. Gakpo), Wijnaldum, Gravenberch, Van Aanholt – Depay (od 66. Weghorst), Malen (od 66. Promes). IZBORNIK: Frank de Boer.

------------------------------------------------------------------------------------------

Nakon što su u prvom susretu pobijedili Ukrajinu sa 3-2, a potom Austriju sa 2-0, u susretu zadnjeg kola Nizozemci su porazili Sjevernu Makedoniju sa 3-0. Golove za "Oranje" zabili su Memphis Depay (24) i Georginio Wijnaldum (51, 58).

Za Sjevernu Makedoniju je do 78. minute igrao Dinamov kapetan Arijan Ademi, dok je njegov klupski suigrač Stefan Ristovski igrao cijeli susret. Branič Rijeke Darko Velkovski također je odradio je cijeli susret. Dodajmo kako je ovo bila posljednja utakmica za reprezentaciju makedonskog kapetana Gorana Pandeva.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: SN /Foto: MIHAI BARBU Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.