RASPOLOŽENJE U SABORU NAPETO DOK SE RASPRAVLJA O REBALANSU DRŽAVNOG PRORAČUNA

25.05.2023. 15:08:00

Sjednica Sabora nastavlja se s intenzivnom raspravom o jednoj od najaktualnijih tema - rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna koji je predložila Vlada, prenosi Dnevno.hr.

Prema prijedlogu, ukupni prihodi očekuju se u iznosu od 26,6 milijardi eura, dok se rashodi povećavaju na 28,1 milijardu eura, što predstavlja povećanje od 1,7 milijardi, odnosno 1,4 milijarde eura. Očekuje se manjak državnog proračuna od 510 milijuna eura, što čini 0,7 posto BDP-a prema metodologiji ESA. Vlada predviđa da će udio javnog duga u BDP-u u odnosu na prošlu godinu smanjiti za 5,8 postotnih bodova, na 62,6 posto BDP-a.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, objavio je da će glasovanje o proračunu biti održano 7. lipnja. Međutim, prije same rasprave i izlaganja ministra financija Marka Primorca, stanku je zatražio šef SDP-a, Peđa Grbin.

Grbin je istaknuo: "Milijardu i 750 milijuna eura, ne znam sjeća li se itko kada je u rebalansu proračun za toliko povećan i to za samo četiri mjeseca. Iz aviona je bilo vidljivo da HEP ne može podnijeti sve što je prevaljeno preko njihovih leđa i da će to država mora pokriti, pitali smo vas znate li nešto što ne znamo. Mjere za inflaciju bile su nužne, to čini povećanje proračuna. Građani bi za povećanje proračuna mogli vidjeti konkretne stvari, jednokratno usklađenje za umirovljenike onoga što su izgubili u osam Plenkovićevih godina. U nazovi poreznoj reformi obećavalo se povećanje plaća za 150 eura, da bi danas saznali da je to od sedam do 40 eura, u prosjeku 25".

Grbinove riječi izazvale su povredu poslovnika Hrvoja Zekanovića, a rasprava u Saboru nastavila se uz napetost i emotivne trenutke.

Zekanović: Peđa, vrati novac!

'HĐZ-ov bombarder' nije odstupio od svoje uobičajene prakse da svaki put kad Grbin nešto kaže, podsjeti na naknadu koju je primio za odvojeni život.
"Konkretna mjera bi mogla biti kada bi Grbin vratio u proračun 7000 eura koliko je uzeo, da se dječjem vrtiću naravi igralište za tu vrijednost".

Nakon toga, za stanku se javio Miro Bulj iz Mosta, koji je upozorio da će plaće rasti za 30 eura, dok će životni troškovi za najugroženije porasti za 300 eura.

"Punite proračun jer ste uveli euro i najavljivali da neće biti veće inflacije, a vama sada sjeda u blagajnu. Nije pošteno što ćete lokalnim samoupravama uzeti prirez. Što postižete rebalansom? Tko će odgovarati za nastale štete? Sve je ovo na štetu građana", rekao je Bulj, što je također izazvalo reakciju Zekanovića.

"Bulju ne paše što će novac dobiti županije, a je li problem što u Šibensko-kninskoj upravljate vi iz Mosta s Jelićem, SDP-om i SDSS-om? To vam ne paše? " pitao je Zekanović, za što je dobio opomenu jer se čini da se neće dulje zadržati na sjednici, pa bi mogao biti udaljen i treći put.

Inače, Zekanović već neko vrijeme koristi taktiku zloupotrebe poslovnika kako bi napadao Grbina i druge članove oporbe. Tako mu je omiljeno optuživati šefa SDP-a za naknadu za odvojeni život ili suradnju s PR stručnjakom Alexom Braunom, zbog čega ga je kritizirao i PR stručnjak HDZ-a, Zoltan Kabok, nazvavši njegov komentar glupim.

Je li se Zekanović savjetovao s Kabokom i ovaj put? Možda jest, ali ovaj put je očito bolje sakrio svoj mobilni telefon od znatiželjnih pogleda.

Oporba: Država uprihođuje na leđima građana

Nakon toga, za stanku se javio Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

"Papir sve trpi, pa tako i brojke glede rebalansa za 2023. Čovjek bi rekao, ako vam dolazi do rasta prihoda da teče med i mlijeko, nije to tako, treba se upitati zašto je došlo do takvog rasta prihoda. Zbog inflacije koja je visoka, sve je u 24 mjeseca poraslo za 20 posto. Država ne štiti najslabije i uprihođuje nekoliko milijardi više nego je planirala, građanima vraća mrvice da se pokaže kao Robin Hood koji pomaže siromašnima, a nije ih zaštitila od trgovačkih marži i ekstra profita. To nije uvezena inflacija, nastala je ovdje zbog pohlepnih pojedinaca", rekao je Pavliček, zatim se našalio kako Zekanović više nije tu da kaže još nešto mudro.

Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta upozorio je na jednu važnu stvar.

"Rast proračunskih sredstava je brži od rasta BDP-a. Tu je problem, nije dobro kako raspolažemo novcem, postali smo zemlja koja ovisi o uvoznoj radnoj snazi. Ministre, u proračunu ima preko 11 tisuća stavki, ima prostora da se smanji, ne samo povećava potrošnja. Naša država je previše prisutna i uzima preveliki dio u našem BDP-u, u vrhu smo ljestvice u EU, čak su bogatije države skromne, javni sektor je kao nezasitna hobotnica".

Dario Zurovec iznosi svoje mišljenje da će rast trošarina i novih poreza rezultirati inflacijom te da će ljudi postati još siromašniji. S druge strane, HDZ-ovka Gozdana Perić brani Vladu.

"Želimo nastaviti pomagati građanima, dovršiti obnovu, prevladati energetsku krizu, kada kolege govore kako se ovime ništa ne pomaže, zaboravljaju da je u 6 godina rast prosječnih neto plaća bio preko 300 eura, to će biti još do 45 eura s ovom poreznom promjenom. Želi se reći da nije rasla minimalna plaća, ona je narasla na 560 eura", izjavila je Perić.

Primorac: Bit će još jedan rebalans do kraja godine

Ministar financija Marko Primorac predstavio je rebalans državnog proračuna te najavio da će do kraja godine biti još jedan rebalans.

"Mogu najaviti da će doći do još jednog rebalansa do kraja godine, zašto? Imamo sredstva koja smo prikupili iz dodatnog poreza na dobit, raspodijeliti ćemo kućanstvima. Isto je bilo s HEP-om, oporba kaže da se to pojavilo kao nešto izvanredno, to je netočno. Mi smo na to cijelo vrijeme računali. Znali smo da ako HEP utvrđuje subvencioniranje električne energije za kućanstva i čija se cijena nije mijenjala, a da su troškovi rasli. Ako zadržavate istu cijenu za kućanstva kao da se ništa na tržištu nije dogodilo, netko to mora platiti. Odlučili smo se za opciju da svi troškovi padnu na teret HEP-a i da nakon toga država vlasničkim zajmom pokrije sve što treba pokriti. Mi to radimo zajedno, nije njima nametnuta odluka. Planski smo razmatrali kako ćemo što činiti ", izjavio je ministar prilikom predstavljanja rebalansa proračuna.

Josip Borić, HDZ-ovac, izražava svoje čuđenje zbog toga što je oporba već nekoliko mjeseci unaprijed znala za proračunski višak, dok HDZ to navodno nije znao rasporediti kako treba.

"Jesmo li trebali slušati njih, koji su uspjeli povećati plaću za 20 eura ili Hajdaša Dončića koji je htio prodati ceste?", upitao je Borić.

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta kritizira ministra zbog nedostatka osnovne opreme pravosudne policije, zbog čega su policajci prosvjedovali. Također, postavlja pitanje zašto se nije pronašlo sredstava i za njih.

‘Vlada nije sretna što su se rastom cijena povećali prihodi od PDV-a’

"Vlada nije sretna što su se prihodi od PDV-a povećali zbog rasta cijena", izjavio je Marijan Pavliček u repliki ministru.

"Zanima me što planirate kako bi inflaciju pokušali suzbiti kada je jasno dokazano da je inflacija dobrim dijelom uzrokovana zbog marži trgovaca. U Austriji postoje najave da će Vlada od trgovačkih lanaca tražiti koje su ulazne cijene?", dodao je Pavliček.

Ministar Primorac odgovara: "Sve su države fokusirane na inflatorne pritiske, Vlada je bila ispred drugih, formirali smo bijele liste prošle godine, država ne bi trebala izravno utjecati na sve cijene u gospodarstvu. Točno je, rastom cijena se povećavaju se prihodi od PDV-a, s tim Vlada nije sretna, bili bismo sretni da se to odrazilo na smanjenje cijena, ali nije".

HDZ-ova lavica ‘rastopila’ ministra

Majda Burić iz HDZ-a pohvalila je ministra i vladu, izražavajući visoko mišljenje o njihovoj društvenoj odgovornosti i solidarnosti. Istaknula je da rebalans proračuna pokazuje da Vlada i dalje brine o svim građanima, posebno onima u potrebi. Također je spomenula da su mirovine porasle gotovo 40 posto tijekom mandata Andreja Plenkovića.

Ministar je izrazio zadovoljstvo podrškom i suglasjem te izjavio da podržava sve što je rečeno.

‘Najgore će biti kada dođe vrijeme ludih krava’

Vesna Nađ primijetila je da imamo proračunski suficit i izrazila zabrinutost hoće li mirovinski sustav biti održiv kada dođe vrijeme financijske krize. Ministar je odgovorio da mirovinski sustav neće biti ugrožen te da se nedostatak sredstava za mirovine nadoknađuje iz državnog proračuna. Istaknuo je da će se taj iznos povećati, ali da neće utjecati na buduće mirovine.

Jedan od zastupnika ubacio se šaljivim komentarom da će najgore biti kada dođe vrijeme "ludih krava".

Vidović Krišto brutalno po Primorcu: Je li vam neugodno?

“U Italiji su najveći dobrotvorni donatori mafijaši, prvo pljačkaju i čine zlodjela, a nakon toga glume dobrotvore. Hrvatska vlada djeluje po principu ‘ukradem 1000 eura, žrtvi dam 10 eura’ pa kažu ‘kako smo mi dobri’. U Njemačkoj 10 jaja košta  1.40 u Hrvatskoj 2, 80 eura, to je rezultat vaše vlade. U Hrvatskoj prehrambene tvrtke koje primaju subvencije od poreznih obveznika ih pljačkaju, na tome zarađuje i država. Rekli ste da tobože brinete za građane je će im plaće biti veće. Je li vam bar neugodno? Jer je to manipulacija”, pitala je u replici.

Ministar Primorac odgovorio je da porezne promjene rezultiraju povećanjem plaća za sve građane. Naveo je primjer da će građani s bruto plaćom od 700 eura dobiti povećanje od 40 eura.

Bulj: A što mi koji nismo klečavci?

Miro Bulj iz Mosta je u replikama napao ministra, optužujući vladu da pljačka građane kako bi napunila blagajnu, a da poreznom reformom žele stvoriti ovisnike kao narkomane od gradonačelnika i načelnika. Ministar Primorac odgovorio je da Vlada ide prema decentralizaciji kako bi se povećala autonomija gradonačelnika i načelnika, no Bulj nije bio zadovoljan odgovorom te je zatražio povredu poslovnika.

“Pitao sam zašto ukidati prireze lokalnim samoupravama i tako stvarati ovisne gradonačelnike i načelnike. Jedino ćete pomagati one koji imaju stranačke iskaznice, što ćemo mi koji nismo klečavci?”, pitao je Bulj.

Primorac: Odakle teza da će nameti rasti?

Koji će nameti porasti u idućih nekoliko mjeseci, pitao je Dario Zurovec.

“Ne znam odakle teza da će nameti rasti, nije mi jasno tko je to rekao? Tko je rekao da će rasti trošarine? To nije točno. Ako mislite na ublažavanja mjera Vlade, pojasnili smo da, ako se situacija na tržištu stabilizira, umanjit će se intervencionizam. Ali da će se nešto dekretom donijeti i povećavati? To je laž”, tvrdi ministar Primorac.

Nakon toga, Hrvoje Zekanović se obrušio na oporbu, navodeći primjer iz prošlosti kada su Milanović i njegova ekipa pozivali na stezanje remena i optužujući ih da su zaboravili svoje prijašnje izjave. Istaknuo je mogućnosti da se sada otpusti remen i pomogne običnim ljudima, te postavio retoričko pitanje ministru o tome jesu li oni zaboravili svoje prethodne izjave s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se može pomoći malom hrvatskom čovjeku.

“Ne znam čime je uzrokovana ta promjena retorike, no čudi me da su mnogi predstavnici liberalnih opcija protiv poreznih rasterećenja. Kao da bi Vlada trebala dekretom utvrditi kolike će biti plaće”, složio se ministar.

‘Ministre bla, bla, nešto, nešto’

Negodovanje u sabornici iz redova većine izazvao je uvod zastupnike Zvane Brumnića.

“Poštovani ministre. Bla, bla, nešto, nešto, tako zvuči ovo što ste rekli o dobroj makroekonomskoj situaciji ove zemlje. Najveći poraz ove Vlade je što u zemlji živi 30 posto ljudi kojima treba pomoć”.

To je Primorca ostavilo bez teksta.

“Ne znam kako bih to komentirao, ispalo bi da sam uvrijeđen, a nisam”.

Benčić: A koliko će vama porasti plaća?

Sandra Benčić je zadnjom replikom izazvala reakcije HDZ-ovaca.

“Koliko će plaća porasti u Zagrebu osobi koja ima neto plaću 5000 kuna, a koliko će vaša ministre? Jeste li radili procjenu učinka rezanja prireza na apsorpcijski kapacitet općina i gradova u svojstvu MPO-a? Ako će biti manji i nećemo iskoristiti sredstva, hoćete li dati ostavku?”, pitala je Benčić.

“Poanta je bila da plaće porastu onima s najnižim primanjima, nisam računao koliko će meni porasti, trudili smo se da se pomoć usmjeri onima kojima je najpotrebnije. Ukidanje prireza ne mora uništiti financijski kapacitet gradova”, tvrdi Primorac.

Vrijeđa me kada se ne odgovori na pitanje, znate vi koliko će vam porasti plaća, odgovorila mu je Benčić.

Povredu poslovnika tražio je HDZ-ov Miro Totgergeli.

“Iz rasprave se vidi da se Benčić jako zalaže da se dodatna odgovornost ne prebaci gradonačelniku Zagreba, ministar je objasnio da se ništa neće promijeniti ukidanjem prireza”, rekao je s čim se složila i HDZ-ova Grozdana Perić.

“Ne mogu prešutjeti, nije točno što Benčić kaže, ministar e objasnio, ako porezne stope grad primjeni na način kao sada, ništa se nikome neće dogoditi”, branila je Primorca.

Time su replike iscrpljene i na redu su rasprave po klubovima zastupnika.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Hrvatski sabor

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/M.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.