Ratni piloti - zračni heroji Oluje

10.08.2021. 19:06:00

Do obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja još su dva dana. I ove godine u Kninu će nastupiti akrobatska skupina "Krila Oluje". Prije dva mjeseca donesena je odluka o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova, čime će hrvatsko nebo ostati sigurno. Kako je to bilo '95., tijekom operacije Oluja, prisjetili su se tadašnji ratni piloti.

- Čekali smo četiri godine i znali smo kad nije potpisan Z4 da će sigurno nešto doći poslije Bljeska, bilo je samo pitanje kad će se krenuti, prisjeća se pukovnik Željko Jelenić, zapovjednik 22. eskadrile lovačkih zrakoplova Pula.

Počelo je u zoru, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je središte za vezu neprijateljskih snaga. 

- Na Ćelavac je ušlo četiri aviona i time je praktički otpočela Oluja. U 5:00 pala je prva raketa, ljudi su jednostavno željeli krenuti da se to završi kako god da se završi, ali naravno svi smo očekivali uspjeh, rekao je pukovnik Jelenić.

Za uspješnu operaciju bila je potrebna dobra taktika.

- To je donijelo do obezglavljenosti u njihovim redovima što nam je dalo veliku prednost, plus naše gardijske brigade koje su odradile odličan posao, rekao je pukovnik Boris Grenko, zamjenik zapovjednika 22. eskadrile lovačkih zrakoplova Pula.

- Kad smo odradili ono što je najbitnije, na neki način smo obezglavili njihove komunikacije i zapovijedanje, onda je slijedio napad na zemaljske pokretne ciljeve, kaže pukovnik Željko Jelenić.

Jednog od napada prisjetio se pukovnik Boris Grenko.

- Tenk koji sam pogodio, uhvatio me šrapnel od njega jer je bio pun municije i ta municija je eksplodirala. Bacilo me tako 20-ak metara, avion je trznuo, bilo nekih 100-tinjak šrapnela, ali nije bilo ništa vitalno pogođeno. Komande, sve je radilo, uvijek smo u borbenim akcijama imali kisik 100 posto. Tehničari su masu puta zafrkavali pa posisao si sve živo, prepričava pukovnik Boris Grenko.

Ratni piloti, Foto: HRT

Adrenalin je, ističu, radio svoje.

- Sve službe su jednostavno bile zadovoljne da se nešto događa, da jednostavno završavamo s jednim dijelom života koji nije prirodan, kaže pukovnik Ivan Bosak, načelnik Inspektorata za sigurnost letenja 92. zrakoplovne baze Pula.

U kojem su, kažu, sačuvani životi ratnih pilota.

- Po meni najveći uspjeh 22. eskadrile lovačkih zrakoplova je upravo u tome što tijekom cijelog rata, i nakon rata i poslije, niti jedan pilot nije poginuo, zaključio je pukovnik Jelenić.

- Mislim da smo svi, pogotovo piloti hrvatskog zrakoplovstva, dali svoj obol pobjedi i da svi trebaju biti ponosni na to, rekao je pukovnik Ivan Bosak.

Jer Oluja je najsjajnija vojna operacija u hrvatskoj povijesti. O njoj su ispisane stranice i stranice na kojima su i čuvari hrvatskog neba.

 

Izvor: vijesti.hrt.hr/Foto: HTV/HRT

Izvorni autor: vijesti.hrt.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.