RATNI ZAPOVJEDNIK 113. ŠIBENSKE BRIGADE HV-a IVAN BAČIĆ:DR.SC. LJILJANA ZMIJANOVIĆ JE MOJ VOJNIK!…

19.02.2020. 10:15:00

…Smatram da je i ministar obrane, a koji je Ljiljani Zmijanović, tih ratnih godina i bio zapovjednik, trebao dati potporu, kao što je to na nedvosmislen način trebao učiniti ministar hrvatskih branitelja…

Mnogo je razloga zašto je slučaj dr.sc. Ljiljane Zmijanović u fokusu interesa javnosti, činjenica da je dragovoljac Domovinskog rata, vojnik elitnih postrojbi sa više od 500 dana u borbenom sektoru, ronilac, pilot, konačno, da je doktorirala ekonomiju pri Sveučilištu u Rijeci.

Ušla je u borbu za svoja prava koja joj pripadaju i temelje se, ne samo na Zakonu o hrvatskim braniteljima, nego i na temelju doista impresivnog životopisa, kvalifikacija i radnog iskustva.

Upoznali smo se s nekim segmentima njenog ratnog puta popraćenog fotografijama, vojnim iskaznicama i dozvolama za kretanje u civilnoj i vojnoj odori u svim zonama i objektima pod kontrolom HV-a, a što joj je odobrio general Janko Bobetko osobno.

Da se javio netko tko ima bolje referencije od mene, povukla bih se iz natječaja i ponudila suradnju i pomoć na drugi način. A onda sam ipak odlučila, prvi put, pozvati se na Zakon o prednosti hrvatskih branitelja pri zapošljavanju- ali nije dobila posao-Foto-osobna arhivaNajjača referenca koju vojnik može imati je referenca zapovjednika koji može potvrditi kvalitete svoga vojnika. U slučaju dr.sc. Ljiljane Zmijanović ta nam je potvrda došla od samog ratnog zapovjednika legendarne 113. Šibenske brigade HV-a Ivana Bačića za vrijeme čijeg zapovjedništva je brigada izrasla u respektabilnu vojnu silu. Osmislio je vojne operacije oslobađanja Nos Kalika, a kasnije i Miljevačkog platoa-(prve osloboditeljeske akcije u Domovinskom ratu) koje su pokazale agresoru da je hrvatska vojska spremna za oslobođenje okupiranih područja.

Odlučio se ponukan recentnim događanjima u svezi postupka izbora ravnatelja JU NP Krka, javno oglasiti. Njegovo pismo objavljujemo u cijelosti:

Pismo u nastavku…

-‘Kao ratni zapovjednik 113. Šibenske brigade HV-a osjećam se ponukanim reagirati na postupak izbora ravnateljice JU NP Krka, koji svoj epilog ima pred Upravnim sudom u Splitu.

U vrijeme kada je vojnikinja Ljiljana Zmijanović, tada djevojački Desanić, stigla iz Gospića, iz interventnog voda HOS-a, primljena na službu u izviđački vod 113. Brigade HV-a, te je sve svoje zadaće izvršavala savjesno i stručno, iako nije bila vojni obveznik, što više, u vojsku je stupila napuštajući studij u Opatiji, a u postrojbu sam je primio upravo ja osobno.

Prateći posljednje događaje u vezi s izborom ravnatelja JU NP Krka, moram, kao ratni zapovjednik 113. Brigade HV-a Šibenik, kazati kako sam žalostan što svjedočim takvom bezdušnom odnosu prema hrvatskom branitelju, u ovom slučaju Ljiljani Zmijanović, te sam zgrožen izostankom jasne i nedvosmislene potpore onih osoba i institucija kojima je upravo zadaća da se brinu o zaštiti prava hrvatskih branitelja.

Smatram da je i ministar obrane, a koji je Ljiljani Zmijanović, tih ratnih godina i bio zapovjednik, trebao dati potporu, kao što je to na nedvosmislen način trebao učiniti ministar hrvatskih branitelja.’

Ratni zapovjednik 113 brigade HV

Ivan Bačić

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.