RAVNATELJ SOA-e – Rusija pojačala cyber napade na Hrvatsku

21.05.2022. 10:32:00

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić kazao je u intervjuu za subotnji Večernji list da je Rusija povećala cyber napade na Hrvatsku, a cilj većine napada koje je Hrvatska spriječila bila je krađa osjetljivih informacija iz ministarstava, ali i Porezne uprave.

I Hrvatskoj su bile napadnute ne samo naše institucije nego i velike kompanije, što od kriminalnih grupacija, što od državno sponzoriranih grupacija. Vidjeli smo unazad nekoliko godina da su NATO i Europska unija počeli koristiti atribuciju tih napada, znači pokazati i reći javno tko stoji iza tih napada. S obzirom na sadašnju situaciju u Ukrajini nema razloga da i mi to prešućujemo. Jedan dio tih kibernetičkih napada dolaze iz grupacija koje su vezane za ruske obavještajne agencije, kazao je Markić.

Dodao je da su se napadi povećali nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali i zbog covida jer se naš profesionalni i društveni život često preselio u kibernetički svijet. I automatski je porastao interes određenih država i kriminalnih grupacija.

Markić je kazao i kako se ne može isključiti da će se ruski napad proširiti izvan Ukrajine.

“Taj rat, koji je manje-više neočekivan, potencijalno može imati vrlo kobne posljedice ne samo za Ukrajinu jer Ukrajina već trpi teške posljedice. Ali potencijalno ne možemo isključiti mogućnost da se taj napad može i širiti u vojnom smislu. U međuvremenu je naša dužnost ponajprije biti oprezni sa svime što bi se moglo dogoditi u našem susjedstvu. Poznat je ruski utjecaj u regiji, posebice u Srbiji, pa trebamo biti oprezni. A kako vidimo da ruska operacija u Ukrajini očito ne ide po njihovu planu, ne možemo isključiti mogućnost da Rusija iskoristi druge načine, među kojima i aktivnosti u cyber svijetu, kako bi djelovala”.

Za incident s dronom koji je u ožujku pao u Zagrebu, Markić je kazao da su ga shvatili vrlo ozbiljno. Iako je Hrvatska posvećena međunarodnoj suradnji, posebice kroz NATO i Europsku uniju, i oslanjamo se na partnere, uvidjeli smo da to i nije dovoljno. Nažalost, naši saveznici imali su možda priliku vidjeti taj famozni dron i možda ga zaustaviti. Nisu uspjeli, nismo ni mi, i to je jedna ozbiljna poruka ne samo za hrvatsku službu nego za sve hrvatske institucije, kazao je Markić u razgovoru s novinarom Večernjeg lista Danijelom Lijovićem.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: soa.hr

Izvorni autor: Hina/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.