RUSI imaju prototip cjepiva?! “Znamo odakle je virus došao!”

06.04.2020. 14:27:00

Ruski znanstvenici koji već mjesecima rade na otkrivanju cjepiva protiv zloćudnog koronavirusa u emisiji ruske TV postaje Rossija 1 “Opasni virus” iznijeli su ohrabrujuće podatke – da bi se već krajem lipnja ove godine ono moglo početi testirati na ljudima.

Kako je rekao direktor državnog virološkog i biotehničkog centra Vektor Rinat Maksjutov, prototip cjepiva već se ispituje na miševima i lasicama, koje uz pomoć cjepiva stvaraju imunitet, a uskoro bi se s cjepivom trebalo početi eksperimentirati i na nižim vrstama primata. Rinat Maksjutov je izjavio da se na osnovu šest tehnoloških platformi razrađuje čak 26 raznih vrsta i varijanti cjepiva. No, Ana Popova, glavna sanitarna inspektorica Rusije, kaže da treba biti maksimalno oprezan kako cjepivo ne bi imalo možda negativne i opasne nuspojave.

Covid-19 može postati sezonska bolest

– Moramo paziti da cjepivo ne izazove nove tegobe kod ljudi, posebno kod kroničnih bolesnika – kaže Popova.

Rinat Maksjutov također je oprezan te dopušta mogućnost da Covid-19, čak i kada se virus obuzda i stavi pod kontrolu te se otkrije učinkovito cjepivo, ipak ne nestane, nego će se poput ostalih sezonskih bolesti i nekih drugih zaraza pojavljivati i biti oko nas.

– Koronavirus, odnosno Covid-19 može postati sezonska bolest, s više rizika i težih slučajeva od ostalih poznatih gripa i zaraznih bolesti – rekao je Maksjutov u emisiji ruske televizije. No, smatra da više neće biti tako opasan i razoran. Njegovo je mišljenje da je koronavirus ipak najsličniji SARS-u koji je 2002.-2003. izazvao atipičnu upalu pluća.

– Sličnost sa SARS-om je 80 posto, a u 20 posto se jako razlikuje – pojasnio je svoj stav Maksjutov. On je odbacio sve spekulacije i nagađanja da je koronavirus “stvoren” u laboratoriju. Uvjeren je da se radi o “prirodnom virusu” koji je na čovjeka prešao sa životinje. Znanstvenik Aleksandar Semenov iz epidemiološkog instituta Pasteur u Sankt Peterburgu kaže kako je sada posve izvjesno da su virus izazvali šišmiši, ali da je na čovjeka prešao možda s mačke koja se na tavanu motala blizu zaraženih šišmiša.

Inače u Rusiji je, na dan 5. travnja, zaraženo 5398 ljudi, od toga u Moskvi 3893. Umrlo ih je 45, a ozdravilo 335.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.