Rusija je ograničila pristup Google Newsu, tvrde da šire lažne vijesti o 'specijalnoj operaciji' u Ukrajini

23.03.2022. 21:36:00

Google su usput opisali ‘američkim pretraživačem interneta'

Ruski regulator za medije, Roskomnadzor, ograničio je pristup Googleovom servisu za vijesti. RIA novosti javljaju da su tako odlučili jer Google News ‘objavljuje lažne informacije o posebnoj operaciji u Ukrajini’, piše Telegram.hr .

“Temeljem zahtjeva ureda glavnog tužitelja, Roskomnadzor je ograničio pristup Google Newsu u Rusiji”, objavljeno je. Google su usput opisali ‘američkim pretraživačem interneta.’

Osim toga, naglasili su da Rusija zahtijeva kaznenu odgovornost zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci. Podsjetimo, radi se o novom zakonu koji je Putin nedavno potpisao. Zbog njega su se iz Rusije povukli brojni zapadni mediji jer su kazne za ‘lažne vijesti o vojsci’ i do 15 godina zatvora.

Ranije zabranjeni Facebook i Instagram

Google je nedavno objavio da će obustaviti sve reklame čiji sadržaj iskorištava ili odobrava sukob između Rusije i Ukrajine. Nedugo potom stiže ova ruska zabrana.

Sud u Moskvi zabranio je u ponedjeljak američkim društvenim mrežama Facebooku te Instagramu rad na području Rusije pod optužbom da provode “ekstremističke” aktivnosti.

Društvene mreže kojima upravlja Meta “zabranjene su zbog ekstremističke aktivnosti”, obrazložio je sud. Osim toga, kupnja oglasa s Facebooka ili Instagrama ili trgovanje dionicama Mete može se smatrati “financiranjem ekstremističke organizacije” i rezultirati kaznenim progonom, dodali su.

Izvor: Telegram.hr/ FOTO: AFP

Izvorni autor: Katarina Knežević/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.