Rusija obznanila popis neprijateljskih država: na njemu su samo dvije zemlje

15.05.2021. 08:21:00

Na popisu stranih država, koje se  neprijateljski odnose prema Rusiji nalaze se samo dvije zemlje: Sjedinjene Države i Češka. 

Takva odluka ruske vlade obznanjena je u petak, 14. svibnja, na službenom portalu, a prenose je ruski mediji.

“Odobren je priloženi popis stranih država koje su počinile neprijateljske radnje protiv Ruske Federacije, državljana Ruske Federacije ili ruskih pravnih osoba, u odnosu na koje se primjenjuju mjere djelovanja (protudjelovanja), utvrđene uredbom predsjednika Ruske Federacije od 23. travnja 2021.”, navedeno je u objavljenom službenom tekstu.

Zbog ove odluke Češka će u svojoj diplomatskoj misiji na teritoriju Ruske Federacije moći imati najviše 19 službenika, dok se veleposlanstvu SAD-a u RF  zabranjuje zapošljavanje djelatnika iz Rusije.

Podsjećamo: Sjedinjene Države su još u vrijeme mandata Donalda Trumpa u svojim strateškim dokumentima Rusiju definirale kao zemlju koja predstavlja najveću ugrozu ne samo po nacionalne interese, već i doslovno rečeno –  po egzistenciju SAD-a, u razini s Kinom.

Nakon što je i predsjednik Joe Biden protiv Rusije u travnju ove godine uveo nove sankcije i najavio protjerivanje 10 ruskih diplomata iz SAD-a, a nedugo potom je i Češka protjerala 18 ruskih diplomata uz javne optužbe protiv Moskve da je sudjelovala u organizaciji eksplozije skladišta oružja u Vrbetici 2014. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je nadležnim tijelima zemlje da se napravi službeni popis Rusiji neprijateljskih država. Zanimljivo je kako na njemu nema npr. jedne Poljske, baltičkih država iz bivšeg SSSR-a, Ukrajine ili Velike Britanije, koje su, zapravo, već godinama glavni i najglasniji kritičari Rusije, njene politike i državnog rukovodstva.

Izvor: Geopolitika

Izvorni autor: Irina Meter

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.