Rusija upozorava da će čovječanstvo biti ugroženo, pokuša li je Zapad kazniti za rat

07.07.2022. 08:36:00

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi pokušaji Zapada da kazni nuklearnu silu poput Rusije za rat u Ukrajini mogli ugroziti cijelo čovječanstvo, dok se u ratu koji traje gotovo pet mjeseci gradovi pretvaraju u ruševine, a tisuće ljudi ostaju bez domova.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače, izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od 1962. godine i kubanske krize, kada su se mnogi bojali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je ruskoga predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem i predvodi Zapad u naoružavanju Ukrajine i nametanju teških sankcija Rusiji.

"Apsurdna je pomisao o kažnjavanju zemlje koja je jedna od najvećih nuklearnih sila i potencijalno ugrožava čovječanstvo", rekao je za Telegram Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Ruskoga vijeća sigurnosti.

Rusija i SAD kontroliraju oko 90 posto svjetskih nuklearnih glava, a svaka ih u svojim vojnim zalihama ima 4000, prema Federaciji američkih znanstvenika.

Medvedev je prozvao SAD za prolijevanje krvi diljem svijeta, od ubijanja autohtonog američkog stanovništva, američkih nuklearnih napada na Japan i vođenje ratova od Vijetnama do Afganistana.

Pokušaji da se iskoriste sudovi za istraživanje ruskoga djelovanja u Ukrajini bilo bi, rekao je Medvedev, uzaludno i moglo bi izazvati globalnu devastaciju. 

Ukrajinska je vojska u srijedu priopćila da je odvratila svako veliko rusko napredovanje prema sjeveru Donjecka, ali pojačava se pritisak granatiranjem grada Slovjanska i okolnih naseljenih mjesta.

U priopćenju se dodaje da ruske snage bombardiraju nekoliko ukrajinskih gradova teškim oružjem kako bi omogućile napredovanje pješaštva prema jugu regije i blizu Slovjanska.

Ostale ruske snage, dodaje se, pokušale su zauzeti dva grada na putu prema gradu Kramatorsku, južno od Slovjanska gdje isto tako pokušavaju zauzeti glavnu cestu koja povezuje pokrajine Luhansk i Donjeck.

"Zadržavamo neprijatelja na granici", rekao je guverner Luhanska Sergij Gajdaj ukrajinskoj televiziji. Poslije je rekao da Luhansk još nije pod potpunom okupacijom ruskih snaga te da je Rusija pretrpjela znatne gubitke.

"Nastavit će pokušati napredovati prema Slovjansku i Bahmutu. U to nema sumnje", rekao je.

Gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah rekao je u video poruci da je grad pod granatiranjem zadnja dva tjedna, dodavši da je od 24. veljače ubijeno 17 stanovnika.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da ne gađa civile, a u srijedu je priopćilo da se koristi preciznim oružjem u gađanju vojnih ciljeva.

Ukrajina je nekoliko puta zatražila od Zapada da pošalje još oružja i odvrati invaziju u kojoj su poginule tisuće ljudi, raseljeni milijuni, a cijeli gradovi sravnjeni sa zemljom.

"Napokon, zapadno topništvo počelo je moćno djelovati, oružje koje dobivamo od partnera. A njegova je točnost ono što nam treba", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u video poruci.

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.