Rusija upozorava Izrael: Napad na iranska nuklearna postrojenja bio bi "katastrofalan razvoj događaja"

17.10.2024. 16:43:00

Nakon iranskog raketnog napada na Izrael 1. listopada, pojavile su se spekulacije o mogućnosti izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja. Rusija je jasno upozorila Izrael da ne poduzima takve akcije, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u četvrtak, prenosi državna novinska agencija TASS.

"U više navrata smo upozorili i nastavljamo upozoravati, opominjati (Izrael) čak i protiv hipotetskog razmatranja mogućnosti napada na (iranska) nuklearna postrojenja i nuklearnu infrastrukturu", istaknuo je Rjabkov, prenosi TASS.

"To bi bio katastrofalan razvoj (događaja) i potpuna negacija svih postojećih načela u području osiguravanja nuklearne sigurnosti."

Nije jasno je li Moskva službeno prenijela ovu poruku izraelskoj vladi.

Izrael i zapadne zemlje već dugo izražavaju zabrinutost da Iran koristi svoj civilni nuklearni program kao paravan za razvoj nuklearnog oružja, što Teheran uporno poriče. Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u utorak je objavio da Izrael poštuje savjete Sjedinjenih Američkih Država, koje su ga također upozorile da ne napada iranska nuklearna postrojenja. Međutim, naglašeno je da će Izrael uvijek djelovati prema vlastitim nacionalnim interesima.

Prema izvještajima Washington Posta, Netanyahu je američkoj administraciji prenio da bi izraelske vojne akcije bile usmjerene isključivo na iranske vojne mete, a ne na nuklearne ili naftne objekte.

Ruski državni mediji također prenose Rjabkovljeve izjave da je Moskva u stalnom kontaktu s Iranom, bez obzira na rastuće tenzije u regiji.

Rusija je od početka rata u Ukrajini dodatno ojačala svoje odnose s Teheranom te priprema veći sporazum o strateškom partnerstvu. U međuvremenu, šef iranskih Čuvara revolucije, general Hosein Salami, zaprijetio je da će Iran "bolno" odgovoriti Izraelu ako budu napadnuti iranski ciljevi.

"Ako učinite pogrešku i napadnete naše ciljeve, bilo to u regiji ili u samom Iranu, ponovno ćemo bolno udariti na vas", izjavio je Salami.

Podsjetimo, Iran je 1. listopada ispalio oko dvjestotinjak raketa na Izrael, uključujući prvi put hipersonične rakete, a Izrael je najavio da će Iran platiti za taj napad.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/karta/nuklearna postrojenja/Iran/Izrael

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.