Ruski dronovi ponovno napali Kijev, svi projektili oboreni: Zelenski traži dalekometno oružje

21.07.2024. 12:42:00

Rusija je napala Kijev dronovima peti put u dva tjedna, a ukrajinski sustavi protuzračne obrane srušili su sve projektile prije nego što su dospjeli do glavnog grada Ukrajine, priopćila je ukrajinska vojska. Napad se dogodio tijekom noći, pri čemu su ukrajinske zračne snage objavile na Telegramu da su uništili 35 od 39 dronova i dvije krstareće rakete koje je Rusija lansirala. Projektilima je gađano 10 ukrajinskih regija.

Nije odmah bilo jasno koliko je dronova lansirano na Kijev. Nema žrtava niti je prijavljena značajna šteta, rekao je na Telegramu Serhij Popko, čelnik vojne uprave ukrajinske prijestolnice. Popko je naglasio da ovi sustavni napadi bespilotnim letjelicama pokazuju da osvajač aktivno traži priliku za napad na Kijev te testira nove taktike i rute prilaza glavnom gradu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju nakon masovnog noćnog napada dronovima i projektilima na glavni grad da je Ukrajini potrebno oružje dugog dometa kako bi zaštitila svoje gradove i vojnike na prvoj liniji od ruskih bombi i bespilotnih letjelica. Zelenski je na Telegramu rekao da je neophodno uništiti ruske bombardere u ruskim zračnim bazama kako bi se zaštitilo Ukrajinu od zračnih napada.

"Dalekometno oružje trebalo bi biti pošten odgovor na ruski teror. Svi koji nas podržavaju u tome podržavaju obranu od terora", rekao je Zelenski. On je u petak u Londonu obnovio poziv zapadnim saveznicima da dopuste dalekometne udare na Rusiju, rekavši da Britanija treba pokušati uvjeriti svoje partnere da uklone ograničenja upotrebe takvog oružja.

Članice NATO-a zauzele su različite pristupe tome kako Ukrajina smije koristiti oružje koje doniraju. Neki su jasno dali do znanja da ih Kijev može upotrijebiti za napade na ciljeve unutar Rusije, dok su Sjedinjene Države dopustile da se njihovo oružje koristi samo u pograničnom području protiv ciljeva koji podržavaju ruske vojne operacije u Ukrajini.

U međuvremenu, ruski vojnici zauzeli su cijeli grad Krasnohorivku zapadno od grada Donecka, što predstavlja nastavak napredovanja u istočnoj Ukrajini, objavila je ruska državna novinska agencija TASS. Grad, smješten oko 25 kilometara zapadno od grada Donecka pod okupacijom Rusa, sada je gotovo potpuno pod ruskom kontrolom, izuzev nekoliko ulica. Ukrajinske snage su se predale i zarobljene su, dok je dio civila odveden u druge dijelove regije pod ruskom okupacijom.

Vojni kanal Deep State, blizak ukrajinskoj vladi, potvrdio je napredak na aplikaciji Telegram, navodeći da je selo Prohres sjeverozapadno od Donecka palo u ruke ruskih snaga nakon otprilike tri mjeseca borbe. Nema službene potvrde o teritorijalnim gubicima s ukrajinske strane.

Rusija je formalno anektirala regije Doneck, Luhansk, Zaporižju i Herson protivno međunarodnom pravu, ali nema punu kontrolu nad njima. Nakon što je 2014. okupirala poluotok Krim i dijelove Donecka i Luhanska, Rusija je u veljači 2022. pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu koja se odupire uz zapadnu vojnu i financijsku pomoć.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:Reuters

Izvorni autor: PDN/HRT/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.