SABOR SE RASPUŠTA U PONEDJELJAK? U HDZ-u uvjereni da za to imaju dovoljno ruku, Milanović bi već u utorak mogao raspisati izbore

14.05.2020. 09:30:00

Iako se kao najizgledniji datum raspuštanja Sabora spominjao 22. svibnja, prije dva dana pojavile su se informacije da bi do raspuštanja moglo doći već u ponedjeljak 18. svibnja. U HDZ-u jučer nismo mogli dobiti službenu potvrdu te informacije, a nekoliko članova stranke kazalo je tek “kako je čulo da se spominje taj datum”.

Predsjednik Republike Zoran Milanović nema informaciju o tome da bi se Sabor trebao raspustiti u ponedjeljak. Na Pantovčaku kažu da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Milanovića nije obavijestio o namjeri raspuštanja Sabora, kao i da se njih dvojica zadnjih desetak dana nisu ni čuli.

Bude li se Sabor doista raspustio u ponedjeljak 18. svibnja, to znači da bi Milanović već u utorak 19. ili u srijedu 20. svibnja mogao raspisati izbore. Najraniji datum kad bi mogli biti raspisani (od raspisivanja do održavanja ne smije proći manje od 30 dana) je 21. lipnja, a zadnji 12. srpnja (od raspuštanja Sabora do izbora ne smije proći više od 60 dana).

Osamdeset ruku

Na Pantovčaku kažu da predsjednik još nije donio odluku o tome kojim će se kriterijima voditi prilikom određivanja datuma izbora. Postoji, kažu, argumenti za što žurnije raspisivanje izbora, ali i za suprotno.

- Pravdati žurnost opasnošću od epidemije moglo bi predstavljati mobingiranje naroda, a ljude se ionako traumatizira preko svake mjere. Dovoljno su isprepadani i ne treba ih dotući - kaže naš sugovornik.

Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, jučer nije želio govoriti o konkretnom datumu, ali je kazao da će vladajuća većina imati 80 ruku za raspuštanje.

- Naša je namjera održati izbore čim se za to steknu epidemiološki uvjeti, da se Sabor raspusti kada bude povoljna epidemiološka situacija. Nema nikakvih novih informacija u odnosu na jučer - rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Dodao je da je za to da se izbori održe što prije, da komuniciraju s partnerima iz koalicije i da će političku odluku o raspuštanju Sabora donijeti kada budu potpuno sigurni da je epidemija pod kontrolom.

Bačić je najavio da će se o rebalansu proračuna glasati sljedeći tjedan, a kada točno - rekao je da će biti odlučeno na današnjem sastanku vladajuće koalicije. Na pitanje novinara je li moguće da to glasanje bude u ponedjeljak, uzvratio je “sve je moguće”.

Šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, kako prenosi Hina, jučer je novinarima kazao da će se, prema zadnjoj informaciji, Sabor raspustiti 22. svibnja, a hoće li to biti dan prije ili kasnije ne zna jer, kako je kazao, “nije na mailing listi vladajućih”.

Rebalans

- Ako bi se parlament raspustio u ponedjeljak, posljedica bi bila da se izbori moraju održati najkasnije 12. srpnja. Nemam informaciju da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak i u to se ne bih sto posto pouzdao - rekao je Bauk.

Upitan hoće li SDP glasati za raspuštanje, Bauk je kazao da hoće, ako u tom trenutku budu ispunjeni uvjeti slobode kretanja i javnog okupljanja. Ako toga ne bude do trenutka glasanja, vjerojatno neće glasati za raspuštanje, ali stav o tome, kako je kazao, definitivno će se utvrditi na Klubu.

Kazao je i da će vladajući, ako bude dovoljno ruku za rebalans proračuna, biti i za raspuštanje parlamenta.

Informacije da bi se Sabor mogao raspustiti 18. svibnja komentirao je i Mostov Nikola Grmoja.

- Špekulira se da će Sabor biti raspušten u ponedjeljak i jasno je da su vladajući odlučili ići na izbore jer nema drugog načina da zadrže vlast. Sve mjere koje su donijeli za gospodarstvenike i građane istječu u sedmom mjesecu, a u devetom mjesecu tko živ - tko mrtav. Prije toga treba otići na izbore - kazao je Grmoja. Zapitao je, prenosi Hina, i kako su osobe u samoizolaciji preko noći od “bioterorista” postale one koje HDZ želi vidjeti na biračkim mjestima.

Očekuju sastanak

- Radi se o jednoj velikoj prevari, ali građani su vas razotkrili i to ćete vidjeti na ovim izborima - poručio je Grmoja vladajućima.

HNS-ov Milorad Batinić istaknuo je da je u interesu građana i države da izbori budu što prije, no kazao je da ne zna točan datum raspuštanja Sabora.

- Ovaj tjedan očekujemo sastanak koalicije pa vjerujem da ćemo i o tome dobiti informacije - rekao je Batinić Hini. Dodao je da je Zakon o obnovi spreman, da treba ispoštovati i neke procedure, ali da to neće spriječiti da se krene u obnovu temeljem postojećih zakona.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Davor Pongračić

Izvorni autor: Rozita Vuković, Ivanka Toma

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.