Saborska rasprava o Novostima: Novac poreznih obveznika za napade na Domovinski rat?

21.10.2024. 18:56:00

Prošlog tjedna u Saboru RH raspravljalo se o financiranju Srpskog narodnog vijeća (SNV) i časopisa "Novosti", što je izazvalo žestoke polemike. Rasprava je bila pokrenuta izvješćem o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a osobito se fokusirala na državnu potporu koju Novosti primaju kroz SNV. Najglasniji kritičari, poput Mire Bulja (Most) i Marijana Miletića, optužili su "Novosti" da koriste novac poreznih obveznika kako bi "omalovažavali Domovinski rat i hrvatske branitelje." Bulj je istaknuo kako se u 2024. godini SNV-u isplatilo gotovo 800.000 eura, a dio tog novca ide na financiranje medija koji, prema njemu, blate Hrvatsku i njene vrijednosti.

Nasuprot tome, predstavnici SDSS-a, poput Anje Šimprage, branili su financiranje Novosti, tvrdeći kako taj list kritički analizira društvene fenomene, što je i njegova svrha. Zastupnici iz SDP-a, poput Arsena Bauka, argumentirali su da kritika iznijetih stavova u Novostima ne bi smjela biti razlog za ukidanje financiranja, jer je sloboda izražavanja temeljna ustavna vrijednost.

Zaključak rasprave nije rezultirao promjenama u financiranju SNV-a ili Novosti, ali su se istaknule duboke političke podjele o ulozi manjinskih medija i njihovom financiranju iz državnog proračuna. Vlada, predstavljena potpredsjednikom Davorom Božinovićem, naglasila je važnost financiranja prava manjina u sklopu provođenja Ustavnog zakona, dok su oporbeni zastupnici zatražili oštrije kontrole na što se točno ta sredstva troše. 

Novosti često pišu o pitanjima koja se tiču srpske manjine u Hrvatskoj, uključujući teme vezane uz ratne zločine, diskriminaciju i povijesna stradanja Srba u Domovinskom ratu. Kritičari tvrde da list zanemaruje stradanje Hrvata i branitelja te se previše fokusira na negativne aspekte koji se odnose na Hrvate ili hrvatske vlasti.

Prema nekim analizama, Novosti se više bave položajem Srba kao žrtava rata, s naglaskom na navodne zločine koje su nad Srbima počinile hrvatske snage, dok su članci o stradanjima Hrvata gotovo nepostojeći. Iste te Novosti rijetko kada objavljuje obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, državnih blagdana i spomendana, kao da ne žive na državnim jaslama. Zastupnici poput Mire Bulja i drugih iz oporbenih redova navode da Novosti financirane iz hrvatskog proračuna povremeno izostavljaju širu sliku sukoba, što uključuje stradanja hrvatskih civila i branitelja.

S druge strane, branitelji lista tvrde da Novosti pružaju prostor za kritičku raspravu i da se bave svim aspektima sukoba, uključujući i kompleksne teme koje uključuju zločine s obje strane

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.