Sačić o inicijativi za pomilovanje Perkovića i Mustaća: "Odlučivanje o pomilovanju je preuranjeno!"

15.04.2022. 17:10:00

Jutros smo objavili vijest da je  pokrenut postupak za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših udbaša osuđenih na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Molbu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, u ime obitelji osuđenika, pripremio je odvjetnik Ante Nobilo. Potporu zahtjevu za pomilovanjem dala je i skupina umirovljenih generala Ivan Čermak, Ante Gotovina, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, Krešimir Ćosić i admiral Davor Domazet Lošo.

Hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata,   umirovljeni hrvatski general  i saborski zastupnik Željko Sačić putem    facebooka prokomentirao je navedenu inicijativu, a njegovu objavu prenosimo vam u cijelosti:

"Perkovic je u Njemackoj pravomocno osuđen kao pocinitelj najtezih,politicki motiviranih zlocina , izvrsenih na podrucju strane drzave, na stetu Hrvata, pokojnog Stjepana Đurekovica, politickog disidenata iz bivse SFRJ, na dozivotnu k aznu zatvora. I to mu zasigurno nije bila prva , ( moguce, niti zadnja) tadasnja sluzbena zadaca, u vezi unistenja tzv.neprijateljske hrvatske emigracije.

Dolaskom Franje Tudmana ( krajem 80- tih, pocetkom 90- tih) na celo masovnog hrvatskog pokreta otpora jugoslavenskom unitarizmu i milosevicevskom velikosrbizmu, Perkovic je "odabrao" stranu ( ne ulazim u njegove motive i razloge) i lojalno stao uz Tudmana, na putu osamostaljenja i uspostave drzave Hrvatske. Pruzio mu je potrebnu logisticku, organizacijsku i sigurnosnu i drugu potporu , radi ostvarenja tog milenijskog cilja za hrvatski narod. Hvala Bogu i hrvatskom narodu , taj cilj je postignut, uz hrabru borbu hrvatskih ratnika, i rijeke nevine hrvatske krvi - ostvaren. Drzava Hrvatska je uspostavljena, obranjena, oslobodena..I sam Perkovic u tome zasigurno ima svojih zasluga.
No, njegovi grijesi iz njegove bivse profesionalne proslosti, univerzalno kaznjivi,( prije zastare) sustigli su ga, i osuden je u drugoj drzavi, Njemackoj, na dozivotnu robiju, koju sada " odsluzuje " u hrvatskoj kaznionici.
Svatko osobno placa za svoja kaznena zlodjela, a nadlezni Sud u svakom konkretnom slucaju ocjenjuje i važe " otegotne i olaksavajuce" okolnosti. Sad je Perkovicev slucaj, u vezi "pomilovanja" - pravni predmet i pravni odnos samog osudenika Perkovica, njegovog odvjetnickog tima i nadlezne pravosudno, izvrsno - sudbene i predstavnicke vlasti u Hrvatskoj, koja treba uzeti u obzir sve dosad poznate okolnosti, uz konzultaciju i njemackih sudbenih tijela, kako bi mogla donijeti pravosnaznu odluku s tim u svezi.
Hoce li se, i u kojoj mjeri, ukljuciti u sam taj pravni postupak pojedini hrvatski generali ili politicari , u obranu Perkovica, njihova je individualna i moralna odluka.
Osobno, smatram da ( bez javnih ili politickih pritisaka) i tu odluku sada treba prepustiti nadleznoj pravno sudskoj i predstavnickoj vlasti.
Sve ostalo je ( ili bi bilo) nekorektno prema univerzalnom pojmu pravde i zrtvama Perkovicevih ( politickih) zlodjela, pocinjenih u ime bivse drzave SFRJ, i u ime bivsih, nedemokratskih, protuhrvatskih jugo vlasti.
Dakle, mislim da je odlucivanje o ovom odvjetnickom zahtjevu za pomilovanje, upucenom predsjedniku RH, g.Milanovicu, uvazavajuci sve okolnosti - preuranjeno."

 

 

Izvor: Željko Sačić - fb/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.